Pastinaak
Pastinaak is een van onze vergeten groentes en behoort tot de schermbloemenfamilie. Hij wordt gezien als de voorloper van de aardappel en lijkt op een witte wortel. Oorspronkelijk komt de pastinaak uit het Middellandse Zeegebied. In de middeleeuwen kwam deze groente naar Europa en werd hier al snel enorm populair.
Lang diende de pastinaak als hoofdvoedsel voor het volk totdat de aardappel deze rol overnam. Alleen in Engeland wordt de pastinaak nog steeds in grote hoeveelheden gekweekt voor gebruik in de keuken. De smaak van de pastinaak is zoet en te vergelijken met de smaak van anijs.
Pastinaak in de tuin
Wil je pastinaak in je eigen tuin kweken? Kies dan voor een losse en diepe grond, want de wortels van de pastinaak kunnen diep groeien. Je kunt de pastinaak ook kweken op ruggen van zo’n 20 centimeter.
Bemest de grond voordat je begint met zaaien in beide gevallen met compost en kalium. Doe dit niet tijdens de kieming of later in het proces, want dan worden de plantjes aangetast. De eerste twee weken, tijdens het kiemingsproces, moet je de grond goed nat houden. Regent het daarna veel, dan kun je na twee maanden een keertje bijmesten.
Oogsten
Het duurt ongeveer vijf maanden voordat de pastinaak klaar is om te oogsten. Als je in mei hebt gezaaid, kun je dus net voor de winter voor het eerst oogsten. Begin je eerder met zaaien, dan heb je in de late zomer al kans op een lekkere oogst. De smaak van de pastinaak wordt echter beter en zoeter als ze een periode van kou hebben gehad. De wortels overleven ook de winter.
Pastinaak in de keuken
Pastinaak lijkt een vergeten groente maar de liefhebbers werken er nog altijd veel mee in de keuken. Deze groente smaakt heerlijk als hoofdingrediënt in een stevige hutspot. Ook kun je pastinaak bakken, bijvoorbeeld samen met andere wortelsoorten. In Engeland vind je pastinaak veel terug in desserts vanwege zijn zoete smaak.
Ook rauw is pastinaak erg lekker om te eten; bijvoorbeeld geraspt door een salade met een lekkere dressing. Met de pastinaak kun je veel verschillende kanten op, waaronder ook als bijgerecht voor vlees- en wildgerechten, in stoofgerechten en in soepen.
Bewaren
Pastinaak kun je relatief lang bewaren. Op een koele plek is deze groente tot twee weken houdbaar. Geblancheerd kun je hem een half jaar in de vriezer bewaren.
Pastinaak tips
- Gebruik je ruggen om pastinaak op te kweken? Maak de ruggen edan nkele weken voordat je gaat zaaien klaar, zodat de grond nog kan inzakken.
- Houd er rekening mee dat de pastinaak gevoelig is voor ziekten en plagen. Wil je dit voorkomen, plant dan op een beschutte plaats die je eventueel afdekt met gaas. De kans op wortelvlieg is dan een stuk kleiner.
- Schaaf eens wat plakjes pastinaak en frituur ze. Zo zet je een bijzondere en lekkere soort chips op tafel tijdens een feestje.
Deel deze pagina