Peer
Peren komen oorspronkelijk uit Azië. Er zijn aanwijzingen dat de peer duizenden jaren geleden al is ontdekt. Waren er in de zeventiende eeuw nog maar driehonderd rassen bekend, tegenwoordig zijn dat er 5000. Het grootste onderscheid maken we tussen handperen en stoofperen. De meeste peren in Nederland worden geteeld in de Betuwe en op de Zeeuwse eilanden.
Peer in de tuin
Een perenboom is een prachtig plaatje in je tuin. Wil je handperen telen? Kies dan voor het ras Conference. Voor stoofperen kun je het beste het ras Gieser Wildeman kiezen. Perenbomen houden van veel warmte, zon en een stuk grond dat goed vocht vasthoudt. Kies bij voorkeur voor een wat zwaardere kleigrond, gebruik zeker geen losse zandgrond. Hierin zal de boom te snel uitdrogen.
Plant de boompjes tegen het einde van het jaar en laat de plant ongeveer 15 centimeter boven de grond uitsteken. Bedek de bodem met wat stalmest of compost. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk vocht uit de grond verdampt. Sla zo’n 15 centimeter naast de plant een lange paal de grond in. Bevestig de omhooggroeiende boom aan deze paal, zodat hij er steun aan heeft tijdens het groeien.
Oogsten
Het duurt zo’n drie jaar voordat een perenboom groot genoeg is om peren te vormen. In het eerste en tweede jaar kun je in het vroege voorjaar en in het begin van de zomer wat bijmesten. Wacht nog even met snoeien, want hoe meer je snoeit, hoe harder de boom groeit, en dat zal de groei van de peren stagneren.
In het derde jaar kun je voor het eerst oogsten. De peren zijn klaar om geplukt te worden als ze gemakkelijk loslaten van de boom. Laat ze vervolgens nog een paar dagen verder rijpen bij kamertemperatuur.
Peer in de keuken
Zowel handperen als stoofperen kun je verwerken in gerechten. De handpeer heeft een zachte, groene schil en sappig vruchtvlees. Handperen zijn een lekkere toevoeging aan verse salades met andere zoete fruitsoorten of in combinatie met avocado en walnoten. Je vindt ze ook terug als bijgerecht van een kaasplateau of met een lekker stukje brie op een broodje. Je kunt handperen ook in de oven bakken, in een plakje bladerdeeg. Op die manier kun je er lekkere en zoete gebakjes of taarten mee maken. Stoofperen daarentegen zijn hard en droog; alleen na lang koken kun je ze eten. Ze worden dan ook meestal gestoofd en gebruikt voor zoete gerechten zoals compotes.
Bewaren
Handperen bewaar je tot een paar dagen binnen of buiten de koelkast. Stoofperen zijn op een koele plaats enkele weken houdbaar.
Peer tips
- Het is belangrijk om de takken van een perenboom uit te buigen. Met een touwtje om de tak buig je de tak richting de grond, daar bevestig je hem aan de steunpaal of met een haring in de grond. Na een jaar kun je het touwtje verwijderen en zal de tak in dezelfde houding blijven staan. Zo zorg je ervoor dat de peren meer ruimte hebben om te groeien.
- Wanneer de peren volop groeien, zul je zien dat vooral bovenin de boom veel vruchten hangen. Snoei op dat moment de boom zodat alle peren voldoende licht krijgen. Te veel vruchten vermindert over het algemeen de kwaliteit van de peren. Wanneer er peren dicht bij elkaar hangen, haal je de slechtste en kleinste weg.
- In de schil van de peer zitten veel vezels, dus erg gezond om te eten. Wanneer je peren toch schilt, worden ze snel bruin. Dit kun je voorkomen door ze te besprenkelen met wat citroensap.
Deel deze pagina