Mijn Keukentuintje Navigation
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
Home Planten Peulen
  • peultjes

Peulen

Peultjes of peulen zijn een peulgewas en behoren tot de vlinderbloemenfamilie. Peultjes behoren tot één van de oudste groentesoorten. Oorspronkelijk komen ze uit het Middellands Zeegebied en Midden-Azië, maar tegenwoordig worden ze overal ter wereld geteeld. We kennen twee soorten peulen; de stamsoorten en de rijssoorten.

Peulen zijn eigenlijk de jonge bonen van de doperwten. Van kapucijners of doperwten is het omhulsel niet te eten maar de jonge peulen zijn vlezig, zoet en zitten vol vitaminen en mineralen. Peultjes staan op de vierde plaats van de meest gegeten groenten.


Peulen in de tuin

Zelf peultjes kweken is niet zo moeilijk. Kies voor wat zwaardere grond die je in de winter vast omspit en voorziet van stalmest. Zo zorg je ervoor dat de grond in het voorjaar vruchtbaar genoeg is. Zaaien kan in maart en april. Stop de zaadjes drie centimeter de grond in. Zo voorkom je dat muizen of vogels erbij kunnen, want die lusten ze graag. Zaai ook liever niet na april, want dan loop je kans op problemen met ziektes zoals meeldauw. Eenmaal gezaaid hebben peultjes niet veel meer nodig. Zolang het niet te nat, te droog, te koud en te warm is, zullen de plantjes vanzelf kiemen en groeien.

Het rijstype peultjes geeft een grotere kans op een goede oogst dan het stamtype. Doordat de plant wat hoger groeit, vangen ze meer wind waardoor de grond niet te lang nat blijft. Ondersteun het rijstype met bijvoorbeeld gaas, zodat het ertegenaan kan groeien. Later kun je de plant eventueel met touw aan het gaas verbinden voor extra ondersteuning.

Oogsten

Vanaf juni is het tijd om te oogsten. Houd de plant vast met je ene hand en pluk met de andere hand om beschadiging aan zowel de peul als de plant te voorkomen.


Peulen in de keuken

Eet peultjes bij voorkeur op de dag dat je ze oogst, dan zijn ze het knapperigst. Zowel de schil als de kleine erwtjes binnenin kun je eten. Je kunt peultjes roerbakken, smoren, koken en stomen. In combinatie met bijvoorbeeld bospeen, ui en taugé zet je in een handomdraai een heerlijke roerbakschotel op tafel. Ook in een verse zelfgemaakte groentesoep zijn peultjes een lekkere smaakmaker. Gekookt en afgekoeld in een salade met bijvoorbeeld aardappel, kaas, paprika of garnaaltjes is ook een aanrader. Daarnaast vinden we peultjes vaak terug in wokgerechten met rijst of mie.


Bewaren

Bewaar peultjes in de koelkast, het liefst in een plastic zakje met gaatjes. Op die manier zijn ze een paar dagen houdbaar. Kook je ze van te voren, dan kun je ze tot een jaar in de diepvries bewaren.


Peulen tips

  1. Om kruisbestuiving te voorkomen is het belangrijk dat je maar eens in de vier jaar peulgewassen op hetzelfde stukje grond teelt.
  2. Pluk de peultjes regelmatig, zo stimuleer je de productie van nieuwe peultjes aan de plant.
  3. Boontjes bevatten van nature giftige stoffen die door het koken onwerkzaam worden. Eet dus nooit zomaar rauwe boontjes.

Deel deze pagina

Boeken

Koolraap

pompoen

Pompoen

koolrabi

Koolrabi

Advertentie

Facebook

Sitemap

  • Home
  • In de tuin
  • In de keuken
  • Contact
  • Adverteren
  • Disclaimer
  • Pers & Downloads