Platte peterselie
Peterselie is een geliefd keukenkruid, familie van de schermbloemigen. De platte peterseliesoort is geschikt als ingrediënt in veel verschillende recepten en de rassen van het grove type hebben een wat pittige smaak. Platte peterselie bevat een hoger gehalte aan water en etherische oliën, wat zorgt voor meer smaak dan in vergelijking met krulpeterselie.
Platte peterselie in de tuin
Het tweejarig kruid staat graag halfschaduw, op voldoende vochtige en humusrijke grond. In het eerste jaar verschijnen wortels en bladeren. Het tweede jaar gaat de peterselie in bloei waarna de zaden weer tot rijping komen. Geduld is een schone zaak want peterselie is een erg langzame kiemer. Het advies luidt, begin binnen in een zaaibakje. Of in een pers- of bloempot. Het voordeel bij één plantje per pot is dat de bladeren veel groter worden en steviger zijn.
Oogsten
Knip met een scherp schaartje de blaadjes of takjes van de peterselieplant af. Bij meerdere plantjes per pot kan je wel iets eerder oogsten maar heb je kleinere en minder stevige steeltjes.
Platte peterselie in de keuken
Platte peterselie bewaart ook na verhitting nog zijn specifieke smaak. In soepen en sauzen zien we het gebruik van peterselie dan ook veelvuldig terug. Gebruik peterselie naar eigen smaak in bijvoorbeeld (maaltijd)salades en kruidenkwark. Snij of knip af wat je nodig hebt af en verwerk het meteen.
Bewaren
Droog platte peterselie of vries het in, fijngesneden in een goed afgesloten zakje. Handig voor later gebruik!
Platte peterselie tips
- Binnen opkweken en dan (vanaf eind april) bij goed weer naar buiten. Maar let op, peterselie niet vlak bij andere schermbloemigen (wortels) plaatsen.
- Een veelvoorkomend probleem is vergeling (tot paarsverkleuring), vooral in de zomer. Het bladluisvrij houden van de peterselie kan deze geelverkleuring vermijden. Ook felle zon gecombineerd met slechte beworteling kan dit fenomeen veroorzaken, of wortelvlieg.
- Bij voorkeur gebruik je de peterselie zo rauw mogelijk, voeg deze daarom altijd op het laatst toe aan je gerecht.
Deel deze pagina