Prei
Prei behoort – net als ui en knoflook – tot de lookfamilie. Prei vindt zijn oorsprong in Europa. Van de Grieken en Romeinen is bekend dat zij al 2100 jaar voor Christus prei aten. Van daaruit is deze groente verder doorgevoerd Europa in. Prei komt zelfs voor in het nationale embleem van Wales. In Nederland wordt prei voornamelijk geteeld in Noord-Brabant en Limburg.
Prei is een tweejarig ras dat vol vitaminen en mineralen zit. Je herkent prei aan zijn lange witte stelen en sterke geur, en aan de witte bloemen die aan de plant groeien.
Prei in de tuin
Prei kun je bijna het hele jaar door planten en oogsten. Zo heb je de zomerteelt, de late zomerteelt, de vroege en late herfstteelt, en de winterteelt. Wil je in de zomer oogsten? Begin dan vanaf half januari met zaaien. Kies je voor de herfstteelt, zaai dan eind maart. En voor een winteroogst zaai je vanaf april.
Zomer- en herfstprei hebben een lange en dunne schacht met fijne bladeren. Deze zijn minder lang houdbaar dan winterprei, die een dikke en stevige schacht heeft.
Gebruik voor elke teelt diep losgemaakte grond. Tijdens het kiemen en de groei heeft de prei voldoende vocht nodig om te kunnen groeien. Ook mag je de grond gerust bemesten met eenvoudige mest.
Oogsten
Zomerprei oosgst je in de zomer. Winterprei kun je de hele winter door oogsten.
Prei in de keuken
In Nederland eten we prei voornamelijk in de winter, maar zoals eerder gezegd is prei het hele jaar door verkrijgbaar. Je kunt prei zowel rauw als gekookt eten. Voeg prei bijvoorbeeld rauw toe aan salades voor een pittige smaak. Het is ook een prima ingrediënt voor in onze welbekende erwtensoep. Prei kun je goed roerbakken met onder andere champignons of verwerken in een hartige quiche. Ook lekker is het om prei toe te voegen aan pastagerechten of op een zelfgemaakte pizza.
Bewaren
In de koelkast kun je prei bijna twee weken bewaren. Zodra de prei gesneden is, kun je hem nog maar een dag goed houden. Gekookte prei is een jaar houdbaar in de diepvries.
Prei tips
- Je mag prei gerust telen op grond waar eerder koolgewassen, wortelen, spinazie, erwten en bonen hebben gestaan. Het wordt afgeraden om te zaaien op een plek waar eerder andere looksoorten hebben gestaan.
- Zorg ervoor dat je de zomer- en herfstprei voor de winter oogst vanwege de kans op schimmel.
- Prei kun je in de koelkast bewaren, maar wanneer je hem op een koele en droge plaats neerlegt, kun je hem zeker enkele weken bewaren.
Deel deze pagina