Pruim
De pruim is onderdeel van de Prunusfamilie. Van de geschiedenis van pruimen is niet veel bekend. Sommigen denken dat de vrucht ontstaan is uit een kruising tussen verschillende andere vruchten. Wel is ontdekt dat de Romeinen al volop genoten van zoetsappige pruimen en dat deze vrucht vroeger al veel werd gegeten in Europa. Tegenwoordig worden de verschillende rassen pruimen veel geteeld in China, Zuid-Afrika en verschillende Europese landen.
Pruimenbomen staan bekend om hun mooie bloesem in het voorjaar. Pruimen bevatten veel vitamine C en hebben enkele medicinale kenmerken. Zo werkt het eten van pruimen vaak laxerend en geneest je huid sneller als je gedroogde pruimen eet.
Pruim in de tuin
Voor vrijwel alle soorten pruimen gelden dezelfde kweekregels. Een pruimenboom planten en onderhouden is niet moeilijk, maar houd er rekening mee dat de boom behoorlijk de hoogte in groeit. Kies een zonnige plek in je tuin, en het liefst een stuk zware kleigrond. Je kunt de pruimenboom ook op zandgrond planten, maar bemest de grond dan eerst met compost en koemest. Een pruimenboom groeit extra goed in grond die verrijkt is met kalk.
In de herfst kun je beginnen met het planten van de pruimenboom. Sla op zo’ n 15 centimeter van de boom een lange paal de grond in. Hier bevestig je de groeiende boom aan zodat hij er steun aan heeft. Verder heeft de plant weinig verzorging nodig. Eventueel kun je tussen mei en september wat takken snoeien, maar dit is niet noodzakelijk. Extra water is alleen nodig bij lange, droge periodes.
Oogsten
In het eerste jaar heb je nog weinig kans op vruchten, maar aan het einde van het tweede groeiseizoen hangt de boom als het goed is vol met pruimen. Pruimen kun je oogsten nadat ze hun groene kleur hebben ingeruild voor hun specifieke blauwzwarte, rode of gele kleur. Je kunt ook wachten totdat ze vanzelf van de boom afvallen.
Pruim in de keuken
Pruimen kunnen wat betreft smaak verschillen van zoet tot lichtelijk zuur. Pruimen zijn zeer geschikt om te verwerken in zoete producten zoals gebak, jam of gelei. Door de yoghurt of kwark smaken pruimen ook heel lekker. Pruimen kun je bovendien goed verwerken in hartige gerechten. Rol ze bijvoorbeeld eens in een plakje bacon en leg ze vervolgens onder de grill. Even knapperig laten worden en smullen maar.
Bewaren
Bewaar pruimen op een koele plek, maar niet in de koelkast. Zo kun je ze tot vijf dagen bewaren. In de diepvries zijn ze tot een jaar houdbaar.
Pruim tips
- Pruimen die vanzelf op de grond vallen, zijn het meest rijp en het lekkerst. Maar, ben er wel snel blij. Zand en modder zorgen ervoor dat pruimen snel in kwaliteit achteruit gaan. En vergeet de insecten niet; die laten een heerlijke pruim ook niet lang ongeroerd!
- Gestoofde pruimen smaken heerlijk bij gevogelte of vlees. En voeg pruimen eens toe aan sauzen die je serveert bij lams- of varkensvlees.
- Wil je zelf pruimenjam maken? Gebruik dan pruimen met een gele schil. Deze hebben het hoogste vruchtsuikergehalte, dat de smaak van de jam ten goede komt.
Deel deze pagina