Radijs
Radijsjes zijn leuk om in je eigen moestuin te kweken. Ze geven snel resultaat en zijn vaak lekkerder dan uit de winkel. Radijs is een eenjarig koolgewas dat vooral wordt gekweekt in het noorden en westen van Europa. In China groeit radijs in het wild. Radijs heeft voor veel mensen een grote sierwaarde door de rode kleur van de groente. Het gewas trekt ook veel vlinders aan.
Radijs is erg gezond. Het bevat veel vitamine C, dat goed is voor de weerstand. Let er wel op dat radijs urine afdrijft, iets om rekening mee te houden wanneer je problemen hebt met je lever of nieren.
Radijs in de tuin
Radijs kun je het beste op een lichte grondsoort kweken. Het gewas heeft veel water nodig, de grond bemesten is niet nodig. Radijs kent verschillende rassen die kunnen verschillen van vorm, smaak en kleur. Plant de zaadjes op een zonnige plaats, dit voorkomt dat er weinig lof groeit en je krijgt mooie volle radijsjes.
Oogsten
Ongeveer een maand na het zaaien zijn de radijsjes groot genoeg om te plukken. Als je om de paar weken zaait, kun je de hele zomer genieten van verse radijsjes uit je moestuin. Wanneer je ze plukt, trek ze dan met loof en al uit de grond, anders worden de radijsjes zacht. Radijsjes zijn het lekkerst als je ze meteen opeet na de oogst.
Radijs in de keuken
Je kunt radijs op verschillende manieren gebruiken in de keuken. Je kunt radijsjes raspen of in plakjes door een verse salade mengen. Ook aan soepen en andere warme gerechten kun je gerust radijs toevoegen. Radijs kan namelijk gekookt worden. Daarnaast kun je radijsjes ook roerbakken, maar doe dit niet te lang. De smaak vergaat dan. Door de mooie felrode kleur kun je radijs ook als garnering gebruiken bij bijvoorbeeld koude schotels.
Beleg ook eens je broodje eens met radijs, in combinatie met kwark en verse tuinkruiden. Radijs is ook lekker als borrelhapje of gezond tussendoortje!
Bewaren
Zonder loof zijn radijsjes ongeveer een week in de koelkast houdbaar. Je kunt radijs het beste bewaren in een plastic zakje met gaatjes. Dat radijs kort houdbaar is, komt door het hoge vochtgehalte. Radijs is dan ook niet geschikt om in te vriezen.
Radijs tips
- De grote hoeveelheid vezels en vocht in het gewas zijn goed voor je darmen.
- Wil je een jaar later iets anders telen op de plek waar eerst de radijs stond? Dat kan, maar vermijd andere koolgewassen in verband met vruchtwisseling. Radijs is wel weer prima geschikt om in de buurt van prei te staan, het weert namelijk preimot.
- Radijs met schil heeft een scherpe smaak. Hou je daar niet van, verwijder dan de schil voor een mildere smaak.
Deel deze pagina