Rode bieten
De rode biet komt van oorsprong uit Zuid-Europa, rond het Middellandse Zeegebied. De rode biet is een wortelgewas en komt uit de amarantenfamilie. Hoewel de rode biet misschien de bekendste is, bestaan er ook witte, oranje, roze en gele bieten in verschillende maten en vormen.
De echte rode bieten zijn donkerrood van kleur en hebben een groen blad met rode nerf. We kennen zomer- en winterbieten. De zomerbieten zijn groot, rond en hebben geen loof. De winterbieten zijn veel kleiner en komen in bosjes met loof.
Niet iedereen houdt van de smaak van bieten, maar ze zijn wel erg gezond; ze stimuleren je spijsvertering en hebben een positieve werking op je zenuwstelsel.
Rode bieten in de tuin
De rode biet is een tweejarig gewas. Wil je rode bieten in je eigen moestuin kweken, bemest de grond dan weken voordat je met zaaien begint. Dit voorkomt nitraatvorming in de bieten. Zorg er ook voor dat de bodem goed gedraineerd en los is. Begin met zaaien vanaf april, als de buitentemperatuur ongeveer 15 graden is.
Zet de bieten zeker zeven centimeter uit elkaar zodat ze genoeg ruimte hebben. De zaden kunnen in kluwen verstrengeld raken, daarom is het verstandig om de bieten tussendoor uit te dunnen. Anders komen de planten te dicht op elkaar te zitten en dit belemmert de groei.
Oogsten
Je kunt beginnen met oogsten als de bieten ongeveer voor een kwart boven de grond uitkomen. Als je op tijd was met zaaien, kun je in juli al oogsten. Je kunt dan goed zien hoe groot ze zijn.
Rode bieten in de keuken
Voordat je begint met koken, moet je rauwe bieten goed schoonmaken onder stromend water. Bieten kun je het beste koken voordat je ze toevoegt aan gerechten, bij voorkeur in de schil. Zo behouden ze het meeste sap en na het koken laat de schil gemakkelijker los. Je kunt rode bieten ook stomen en smoren.
Bietjes kun je na het bereiden zowel warm als koud eten. Het is lekker om ze in blokjes aan een salade toe te voegen, samen met andere rauwkost. Het loof dat je terugvindt aan de winterbietjes, kun je ook gebruiken in wokgerechten.
Bewaren
Verse bieten kun je na een paar minuten blancheren een jaar in de diepvries bewaren. Dit geldt ook voor gekookte bieten.
Rode bieten tips
- Wil je eerder beginnen met zaaien dan april? Zaai dan vanaf eind februari in perspotjes en zet de plantjes in april in de volle grond.
- Geef de bieten voldoende water, zeker wanneer je in de zomer een droge periode hebt. Ook houdt dit gewas van kalium, ze worden hier mooier van en de smaak wordt lekkerder.
- De kooktijd is afhankelijk van het soort biet en de grootte. Zomerbieten kook je in 25 tot 40 minuten gaar, maar winterbieten kunnen wel twee uur nodig hebben.
Deel deze pagina