Rode kool
Rode kool is een van de oudste koolsoorten die we in Nederland kennen. Rode kool is een zogenaamd sluitkoolgewas, net als de witte kool, spitskool en savooiekool. Er is een verschil tussen zomer en winter rode kool. Zomer rode kool plant je in het voorjaar en kun je eten in het najaar. Winter rode kool plant je juist weer in het najaar en is meer vorst bestendig. Deze kun je eten in het voorjaar.
Rode kool is heel erg gezond en heeft een hoge voedingswaarde. Er zit veel vitamine C in dit gewas en het zit vol mineralen, zoals kalk en ijzer. Daarnaast stimuleert rode kool je groei, het verbetert je darmwerking en is goed voor je botten. Ook krijg je er een gezonde kleur van in je gezicht. Er wordt zelfs gezegd dat rode kool helpt tegen kanker.
Rode kool in de tuin
Rode kool kun je op bijna elke goed gedraineerde grondsoort kweken. Zorg er wel voor dat je de grond goed bemest van te voren met organische mest. Zaai je rode kool in maart, dan kun je hem in het najaar oogsten. Zaai je de rode kool rond september, dan eet je hem in het voorjaar.
Zaai de zaden op zo’n 60 cm van elkaar en druk de grond er omheen goed aan. Rode kool mag veel water hebben. Ben voorzichtig met het harken tussen de planten. Rode kool heeft namelijk ondiepe wortels die je niet mag beschadigen.
Rode kool zal door zijn kleur weinig insecten aantrekken. Dit gewas is wel gevoelig voor de koolvlieg, die de kool kan aantasten. Dit kun je voorkomen door stukjes rubber (bijvoorbeeld van een oude fietsenband) rondom de stam te leggen, zodat de koolvlieg daar geen eitjes kan neerleggen. Plant pas na vier jaar weer nieuwe rode kool op hetzelfde stuk grond. Zo voorkom je de schimmelziekte knolvoet.
Oogsten
Je kunt rode kool oogsten wanneer je hem zelf groot genoeg vindt. Snij de kool van de stam en gooi de buitenste bladeren weg, die zijn niet eetbaar. Wacht niet te lang met oogsten, anders kan de kool openbarsten.
Rode kool in de keuken
Rode kool wordt veel gebruikt in de Nederlandse keuken. Een goede bereidingswijze is belangrijk voor een lekkere smaak en om te voorkomen dat de kool waterig wordt. Verwijder eventuele bruine bladeren en snijdt de kool in vier stukken. De stronk gooi je weg. Leg de schijfjes rode kool in een klein beetje water en kook het niet te lang, zo’n 15 tot 20 minuten. Zo blijven de stukjes rode kool lekker knapperig. Kook je de kool te lang, dan gaan er veel vitaminen en smaak verloren. Wanneer je wat appel en suiker meekookt, neemt de smaak van de rode kool toe en wordt zoeter. Rode kool is ook lekker in (rauwkost)salades, met fruit en in een stamppot met spekjes.
Bewaren
Wil je de kool bewaren? Hang hem dan op zijn kop in een donkere ruimte.
Rode kool tips
- Koolsoorten hebben gedurende de groei veel voeding nodig.
- Wil je rode kool bewaren in de winter? Oogst de kool dan voor de eerste vorst en bewaar hem in een koele, luchtige ruimte.
- Rode kool past ook prima in een bloemenborder, als kleurrijke blikvanger!
Deel deze pagina