Rozemarijn
Rozemarijn is een houtachtig gewas dat van oorsprong terug te vinden is langs de Middellandse Zee. Daar groeit het tot op wel 1500 meter hoogte. Voor veel mensen heeft het de herkenbare geur van wierook. De plant behoudt het hele jaar zijn groene blad en witte en lichtblauwe bloemetjes. Rozemarijn is tamelijk vorstgevoelig waardoor het lastig kan zijn om het buiten te telen. Gelukkig kun je het ook prima onder glas kweken of binnen.
Net als van veel andere kruiden, heeft rozemarijn geneeskrachtige werkingen. Rozemarijn werkt huidverbeterend, spijsverteringregulerend en het verhelpt roos en vet haar.
Rozemarijn in de tuin
De grond waarin rozemarijn het best tot zijn recht komt is een droge en zanderige grond. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is. Op grond die veel kalk bevat wordt rozemarijn wat kleiner, maar geurt daarentegen wel meer. Rozemarijn heeft geen extra voedingsstoffen nodig. In Nederland wordt rozemarijn door telers vooral gekweekt onder glas, omdat de plant vorstgevoelig is en niet kan overleven bij temperaturen onder de -10°C. Om te kunnen kiemen, heeft het zaad een temperatuur nodig van minimaal 21°C.
De beste plek in de tuin om rozemarijn te kweken is tegen een muur, die geeft de plant de beschutting die hij nodig heeft. Rozemarijn heeft maar af en toe water nodig. Gaat dit kruid groeien dan kan hij erg hoog worden. Terugsnoeien mag, maar verwijder vooral het overtollige blad.
Oogsten
Je kunt rozemarijn de hele zomer dagelijks oogsten.
Rozemarijn in de keuken
Rozemarijn wordt veel gebruikt in de Mediterrane keuken. Het wordt als ingrediënt verwerkt in marinades voor gegrild vlees, in soepen en in stoofschotels. Rozemarijn zorgt voor een heerlijk Provençaalse smaak. Ook kun je het toevoegen aan zoete gerechten, zoals gebak en jam. Rozemarijn heeft een sterke smaak, een paar bloemetjes of blaadjes zijn al voldoende voor het op smaak brengen van een gerecht.
De verse bloemetjes kun je gebruiken in salades of als garnering. Het blad daarentegen is weer bijzonder geschikt voor aardappel- en vleesgerechten.
Bewaren
Je kunt dit kruid zowel vers als gedroogd gebruiken. Ook ingevroren behoudt rozemarijn goed haar aroma’s.
Rozemarijn tips
- Omdat rozemarijn de concentratie verbetert, wordt het gebruikt als oppepper voor mensen die vermoeid zijn.
- Rozemarijn kun je ook heel goed in potten op het terras of binnen kweken. Let er wel op dat je de potten op een zonnige plaats zet.
- Zeker in combinatie met knoflook is rozemarijn een echte aanrader!
Deel deze pagina