Rucola
Rucola kent verschillende benamingen zoals mosterdkruid, notensla, roquette en raketsla. Dit snelgroeiende gewas komt van oorsprong uit Oost-Azië en het Middellandse Zeegebied. Veel mensen denken dat rucola een slasoort is, toch is het een koolsoort.
Omdat deze groente niet van hitte houdt, kun je hem het beste planten in het voor- en najaar. Het is een snel kiemende plant, wat betekent dat je hem al snel na het kweken kunt oogsten en gebruiken. Het kweken van rucola kent dan ook veel voordelen. Het is gemakkelijk, heeft een lekkere smaak en je hebt er bijna het hele jaar profijt van!
Rucola in de tuin
Rucola kun je het best kweken op een vochtige grond. Voorkom dat de grond uitdroogt, want als de plant te veel zon of te weinig water krijgt, wordt de smaak van rucola bitter. Voorzie de grond van compost voordat je met zaaien begint en zaai niet te dicht op elkaar. Zorg er ook voor dat je rucola niet naast slasoorten, aardbeien, spinazie, uien en zonnebloemen kweekt, dit is om kruisbestuiving te voorkomen.
Hoewel rucola niet van te warme temperaturen houdt, overleeft dit gewas vaak ook niet de strenge vorstperiodes. Zachte winters vindt rucola geen probleem. Je kunt dan zelfs in de winter en in het voorjaar oogsten.
Oogsten
Zodra de rucolablaadjes ongeveer 10 cm lang zijn, kun je ze oogsten door ze bij de grond af te snijden. Twee weken na het zaaien is het meestal al zover. Even wassen en dan zijn ze meteen klaar voor gebruik. Wacht overigens niet te lang met oogsten, anders schiet de rucola door en is hij niet meer lekker.
Rucola in de keuken
Rucola wordt vooral gebruikt als smaakmaker. Het heeft een pittige, nootachtige smaak. Vooral in de mediterrane keukens vind je het gewas terug in gerechten.
Rucola kan rauw gegeten worden, maar kan je bijvoorbeeld ook kort stoven. Het wordt vaak gebruikt in rauwkostsalades of in combinatie met slasoorten. Je kunt rucola echter ook kort koken en pureren. Samen met olijfolie is het een prima ingrediënt voor soepen en sauzen.
Let er wel op dat rucola een groente is met een hoog nitraatgehalte. Nitraat wordt in ons lichaam omgezet in nitriet, in grote hoeveelheden is dit schadelijk voor ons lichaam. Je moet rucola daarom niet in grote hoeveelheden eten. 19 Gram rucola levert al de aanbevolen gemiddelde maximale dagdosering nitraat op.
Bewaren
Buiten de koelkast op een koele plek bewaar je rucola 1-2 dagen. In een goed afgesloten zakje is rucola 3-4 dagen houdbaar.
Rucola tips
- Rucola of raketsla kan binnen bijna het hele jaar door gezaaid worden op een zonnige plek.
- Rucola kun je heel goed in een pot op de vensterbank kweken. Of als spruitgroente op een bordje in je keuken. Leg daarvoor twee velletjes keukenpapier op het bordje en daarboven op de zaadjes. Zorg ervoor dat de zaadjes goed vochtig blijven. Al na een week kun je de blaadjes knippen en eten.
- Oogst de rucola bij voorkeur net voor de maaltijd. Rucola is maximaal 1 dag te bewaren.
- Gebruik rauwe rucola als toevoeging aan een lekker broodje kaas en rauwe ham, of bij een warme pasta met mozzarella en pijnboompitten.
Deel deze pagina