Salie
Salie komt oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse Zee en in de Balkan, maar wordt tegenwoordig overal gekweekt. Er bestaan meer dan 900 verschillende soorten salie. De mooie paarse bloemen geven salie een hoge sierwaarde. Het behoudt zijn blad in de winter, waardoor het gewas het hele jaar mooi is. Doordat de plant veel vlinders aantrekt, is het een aanwinst voor elke tuin. Houdt er echter wel rekening mee dat er ook bijen en hommels op af komen.
Salie staat bekend om haar helende en geneeskrachtige werkingen. Er wordt van gezegd dat het vette maaltijden beter verteerbaar maakt, de genezing van wonden bevordert en dat het ontstekingsremmend is. Ook heeft salie een desinfecterende werking en het verlicht keelpijn.
Salie in de tuin
Bij het kweken van salie dien je er rekening mee te houden de salie op een kalkhoudende grond te zetten. Zorg er ook voor dat de grond goed water doorlatend is. Omdat het kruid van veel zon houdt, mag de grond best af en toe even uitdrogen. Salie is een meerjarige plant, maar voor een optimale oogst raden we je toch aan om elke twee jaar opnieuw te zaaien. Bescherm salie, zeker als die in een pot staat, in de winter tegen kou en wind. Zorg dat er geen water in de pot blijft staan.
Salie in de keuken
Salie is een bekend keukenkruid dat je kunt gebruiken bij het kruiden van vlees en vis, of als bestanddeel in kruidenthee. De bloemen van salie kun je in gesnipperde vorm tevens gebruiken in salades. Voeg aan kruidenazijn, olie en boter ook eens wat salie toe. Houd er wel rekening mee dat je salie niet al te veel en in grote hoeveelheden nuttigt. Drink bijvoorbeeld niet meer dan twee koppen thee per dag. Salie bevat namelijk de giftige stof thujon die schadelijk is als je er te veel van binnenkrijgt.
Bewaren
Bewaar verse salie op een donkere plaats in water of verpakt in plastic in de koelkast. Hier is salie tot enkele dagen houdbaar. Gedroogde salie kun je op een donkere en koele plek tot zes maanden bewaren.
Salie tips
- Tijdens zwangerschap of borstvoeding wordt het gebruik van salie afgeraden, omdat de moedermelk er droog van wordt.
- Salie hoeft niet perse in de volle grond gezaaid te worden, dit kruid doet het ook goed in potten en kuipen, zowel binnen als buiten.
- Salieblaadjes kun je ook frituren en vervolgens als garnituur bij salades, koude schotels of pasta’s opdienen.
Deel deze pagina