
Sla
Sla is een geslacht van bladgroenten en is afkomstig uit het gebied van de Middellandse Zee. Er zijn veel verschillende typen sla. Typen die een krop vormen en typen die dat niet doen.
In Nederland is vooral de kropsla erg bekend. Het slablad kan wel of geen anthocyaan bevatten, waardoor zowel rode als groene slatypes bestaan.
Tegenwoordig wordt sla rauw gegeten, maar in de Romeinse tijd werd sla gekookt, omdat hij nog niet mals genoeg was. De oude Egyptenaren kenden al stengelsla, waarvan de stengel werd gegeten.
Sla gaat natuurlijk ook heel mooi samen met andere groenten zoals tomaat, komkommer en radijsjes. Je maakt het op smaak met azijn, olie en/of kruiden. Sla behoort tot de meest caloriearme groenten maar is toch een niet onbelangrijke leverancier van vitamine A en C, kalium en fosfor. Evengoed bevat sla antioxidanten, die op hun beurt een preventieve rol spelen in het ontstaan van een aantal kankers.
Sla in de tuin
Steeds meer zie je pluksla en snijsla in alle vormen en kleuren. Pluksla kent een vrij probleemloze teelt met snel resultaat. Pas wel op voor de slawortelboorder en voor slakken; die kunnen een probleem vormen. Sla kan in één seizoen meermalen achter elkaar geplant worden. Voorjaar en najaar zijn dan de beste perioden. De plantjes kunnen tegen een paar graden vorst, maar hebben een hekel aan te nat en te koud.
Oogsten
Oogst regelmatig de buitenste bladeren, deze kun je meteen verwerken in een salade. Hierdoor groeit de plant rustig door en kun jij blijven oogsten.
Sla in de keuken
Sla is niet weg te denken uit de groentekorf in de zomerse keuken. Veel alternatieve slasoorten lenen zich perfect voor een kleurrijke, gemengde sla, maar ogen ook mooi als bordgarnituur.
Rucolablaadjes smaken bijvoorbeeld heerlijk, verwerkt in groene salades, aardappelsalade en tomatensalade. Ze geven een aparte smaak aan koude en warme pastaschotels. Gekookt en gepureerd is het een extra smaakmaker voor soepen en sauzen. Bovendien kun je met rucola een pittige pestovariant bereiden.
Bewaren
Sla bewaar je tot een week in de koelkast of 1-2 dagen op een koele plaats buiten de koelkast. Zorg ervoor dat de sla kan ademen en bewaar sla niet naast fruit. Sla zal dan sneller bederven.
Sla tips
- Sla kun je het hele jaar door kweken, zelfs in de winter!
- Zaai sla om de twee weken, zo ben je het hele seizoen verzekerd van verse sla.
- Voor veel variatie in je salades, zaai je verschillende slasoorten naast elkaar: pluksla, rucola, lollo bianco, veldsla, bladmosterd, Romaanse sla, enz.
Deel deze pagina