Spinazie
Spinazie behoort tot de Ganzenvoetfamilie. Tot dezelfde familie behoren onder meer ook de rode bietjes. De spinazieplant is waarschijnlijk afkomstig uit Azië en werd in de 12de eeuw naar Europa gebracht. Deze bladgroente wordt in heel Europa geteeld. Spinazie is een eenjarig gewas. Het vormt bladeren en bloemen in één groeiseizoen.
Van oudsher wordt er een onderscheid gemaakt tussen scherpzadige en rondzadige rassen. Tegenwoordig zie je dat rassen steeds meer worden ingedeeld volgens de groeiduur. We onderscheiden trage en snelle groeiers.
Spinazie in de tuin
Spinazie kan al heel vroeg in het jaar gezaaid worden. Dit gewas kan goed tegen een beetje vorst, dus afdekken is niet nodig. De normale voorjaarsteelt begint vanaf maart. Matig snel groeiende rassen, zoals snijspinazie, zijn hiervoor het meest geschikt. Vanaf juni tot half augustus lukt spinazie telen minder goed. Dan zijn de snelle bloemvorming en de droogte spelbrekers.
Na de warme zomer is er nog een herfstteelt en een overwinteringsteelt mogelijk. Of een ras geschikt is voor deze late teeltperioden hangt nauw samen met de groeiduur van het ras. Vanaf augustus kun je Vroeg Reuzenblad telen.
Oogsten
Oogsten kan vanaf eind oktober tot november. Je kunt hiervoor dezelfde rassen gebruiken als bij de voorjaarsteelt.
Spinazie in de keuken
Rauw smaakt spinazie goed in salades of als frisse toevoeging tussen een broodje. Spoel de bladeren zorgvuldig af en let er goed op of alle zandkorreltjes eruit zijn. Anders knispert het zo tussen je tanden. Wanneer je de spinazie kookt, hoef je slechts een klein beetje water toe te voegen. Denk eraan dat de spinazie behoorlijk slinkt tijdens het koken. Per persoon heb je 200 tot 300 gram spinazie nodig. De groente past goed bij vlees en kip. Spinazie is calorie-arm, rijk aan kalium en vitamine E. Spinazie is ook heerlijk in een lasagne, door de pasta, samen met aardappelen en een gekookt ei.
IJzer
Veel mensen denken dat er in spinazie veel ijzer zit. Waarschijnlijk komt dat door de filmpjes van Popeye, de sailorman die enorme spierballen krijgt als hij spinazie eet. Toch klopt deze associatie niet. Eén ons spinazie bevat ongeveer 3 milligram ijzer en dat is niet opzienbarend. Eén ons tomatensaus bevat veel meer ijzer. Heb je een ijzertekort dan kun je beter wat meer vlees eten. In de meeste vleessoorten zit niet alleen meer ijzer dan in spinazie, ijzer uit vlees wordt ook veel beter in het bloed opgenomen dan ijzer uit groente.
Bewaren
Verse spinazie is in de koelkast twee dagen houdbaar. Blancheer je de spinazie eerst 2 minuten, dan kun je de groente tot een jaar bewaren in de diepvries.
Spinazie tips
- Bij de lente- en herfstteelt is spinazie gevoelig voor Wolf (valse meeldauw bij spinazie). Als je bleke vlekken op het blad ziet en aan de onderzijde een grijsachtig tot violet schimmelpluis, dan is de plant aangetast. Het is belangrijk rassen te kiezen die gedeeltelijk resistent of volledig resistent (bestand) zijn tegen deze ziekte. In het vroege voorjaar is de kans op aantasting niet zo groot, vanwege de lagere temperatuur.
- De beste zaaidatum voor de winterteelt is 15 september. Zo heb je voor de winter al een goed ontwikkeld gewas en heb je zo min mogelijk invloed van vorst. Bij de winterteelt is het meest gekende ras “Winterreuzen”. Bij een zachte winter kun je al in februari oogsten.
- Wist je dat je bladspinazie heel goed kunt wokken?
Deel deze pagina