Spruitjes
Spruitjes zijn enkele eeuwen geleden ontdekt in de omgeving van Brussel, en werden toen al snel een belangrijke wintergroente in Europa. Tegenwoordig worden ze voornamelijk in Nederland, Frankrijk en Engeland geteeld. Spruitjes zijn eigenlijk de okselknoppen van spruitkool. Ze groeien in de okselholten van deze koolplant. Er bestaan veel verschillende rassen spruitjes. Deze zijn verschillend van kleur, vorm, oogsttijd en smaak.
Spruitjes zijn erg gezond; ze bevatten veel vitamine c, kalium, magnesium en vezels. Toch staan ze met name bekend om hun bittere smaak waardoor ze (vooral) bij kinderen niet zo geliefd zijn.
Spruitjes in de tuin
Spruitkool zaai je in het voorjaar. Ga je voor een vroege oogst, begin dan in februari met zaaien. Wil je een late oogst, zaai dan begin april. Na half april heeft zaaien geen zin meer, de groeiperiode is dan te kort voor een goede oogst. De vroege rassen geven in september al spruitjes, de late rassen oogst je pas na de winter tot maart.
Kies bij voorkeur voor een lichte kleigrond die je van te voren bemest met organische meststoffen. Verder heeft spruitkool niet veel verzorging en water nodig, de grond mag af en toe best wat uitdrogen.
Oogsten
Vanaf september beginnen de kleine spruitjes in de bladoksels van de spruitkool te groeien. Vanaf het moment dat ze ongeveer twee centimeter groot zijn kun je ze plukken. De spruitjes van de late rassen staan bekend om hun lekkere smaak, dit komt doordat ‘de vorst eroverheen is geweest’.
Spruitjes in de keuken
Voordat je spruitjes verwerkt in een gerecht, kook je ze eerst. Doe dit echter niet te lang; acht tot tien minuten is genoeg. Zo voorkom je dat de vitamines verloren gaan. Spruitjes zijn lekker in stoofgerechten of soepen, maar doen het ook prima in een maaltijdsalade met bijvoorbeeld achterham en zure room. Of bak eens een hartige taart met spruitjes en oude kaas. Ook smaken spruitjes heerlijk als je ze roerbakt in kruidenboter of in walnotenolie.
Bewaren
Spruitjes zijn in een open zak, tot een week houdbaar in de koelkast. Wanneer je ze een paar minuutjes blancheert, kun je ze tot een jaar in de diepvries bewaren.
Spruitjes tips
- Wil je ze nog even laten hangen zodra ze klaar zijn voor de hoogst? Dat kan, maar hoe groter de spruitjes worden, hoe meer smaak ze verliezen.
- Spruitjes Hollandse kost? Roerbak ze eens met wat tomaatjes en Mexicaanse kruiden. Vul hiermee een tortilla en je zet in een handomdraai iets bijzonders op tafel!
- Veel mensen houden niet van de lucht die in huis ontstaat als je spruitjes kookt. Deze geur is te wijten aan de zwavel die vrijkomt bij het koken. Wil je deze lucht voorkomen? Kook dan een uitje mee of doe er wat melk bij.
Deel deze pagina