Tijm
Tijm kennen we als een veelzijdig keukenkruid. De thymus vulgaris (echte tijm) is een aromatische, altijd groen blijvende, bossige halfheester. De stengel is vierkant, groenbruin van kleur en verhout in het tweede seizoen. In de tuin trekt het bovendien bijen en andere nuttige insecten aan en het heeft zelfs geneeskrachtige eigenschappen. Tijm is makkelijk zelf te kweken. Alle soorten zijn eetbaar maar de gewone tijm wordt het meeste gebruikt in de keuken. De geurige citroentijm tegenwoordig wat vaker, terwijl de wilde tijm juist in de kruidengeneeskunde de sterkste werking heeft.
Tijm in de tuin
Tijm dient op grond te staan die goed waterdoorlatend is, het liefst kalkrijk. Wel veel zon graag en weinig vorst. Een beschutte plek in de winter geeft de plant meer overlevingskansen.
In de moestuin of kruidentuin zorgt tijm niet alleen voor het aantrekken van allerlei nuttige insecten maar houdt het ook luizen op afstand. Het combineert goed met andere kruiden zoals marjolein, basilicum en citroenmelisse.
Oogsten
Het oogsten van tijm kan door in de zomer de bladeren te plukken. Deze zijn het best wanneer tijm in bloei staat.
Tijm in de keuken
Van tijm worden de kleine blaadjes en de jonge takjes gebruikt. Wellicht bekend, het kleine takje tijm als garnering op een stukje vlees. In combinatie met basilicum en oregano leent tijm zich uitstekend voor Italiaanse gerechten. Tevens goed te combineren met vis en vlees. Tijm past goed bij gerechten die langzaam in wijn worden gekookt.
Bewaren
Tijm kan overigens prima gedroogd worden maar is minder geschikt voor invriezen.
Tijm tips
- Om tijm te vermeerderen kan deze het beste worden gescheurd, in het najaar. De kleinere stukken kunnen dan apart weer in de grond gezet worden.
- Meng tijm met peterselie en laurier om toe te voegen aan bouillon, marinades, vullingen, sauzen en soepen. Citroentijm doet het weer goed in fruitsalades en jams.
- Tijm kun je bewaren door de bladeren te drogen, maar ook door er azijn of olie van te maken!
Deel deze pagina