Mijn Keukentuintje Navigation
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
Home Planten Tomaat
  • tomaat

Tomaat

De tomatenplant is afkomstig uit Zuid-Amerika en werd door de Spanjaarden mee naar Europa genomen. In eerste instantie werd de tomaat als sierplant geteeld. Pas halverwege de 19de eeuw werd de plant op heel beperkte schaal als groente gekweekt.

Tegenwoordig zijn tomaten verkrijgbaar in vele vormen en kleuren. De vleestomaat bestaat uit grote, geribde vruchten. De Trostomaat is rond en meestal iets kleiner dan de vleestomaat. Hij staat bekend om zijn tros die vrij snel en in een keer rijpt. De Kerstomaat ofwel Cherrytomaat heeft kleine vruchtjes die met tientallen tegelijk op een tros staan. En de Pruimtomaat, ook wel Roma tomaat genoemd, is eiervormig en is erg vol van smaak.


Tomaat in de tuin

De tomatenplant is een kruipende plant, die als eenjarige wordt gekweekt. Tomatenplanten zijn zeer vorstgevoelig, plant ze daarom niet voor 20 mei in je moestuin. Je kunt tomaat op veel grondsoorten telen, let er wel op dat de grond rijk is aan organisch materiaal en een goede waterafvoer heeft.

Tomaten staan graag in de zon op een iets beschutte plek, bijvoorbeeld tegen een muur of schutting. Hier kun je ze ook goed omhoog leiden. Het barsten van de vruchten komt meestal door teveel of onregelmatig water geven. Sommige tomatensoorten kun je ook goed in een pot telen, zoals Kerstomaten en kleine ronde tomaten. Zet de pot op een zonnige, windstille plaats.

Oogsten

Oogst de tomaten als ze rood zijn, zo komt de smaak volledig tot zijn recht. Pluk de tomaten door met je duim de verdikking tussen tomaat en tros in te drukken. Zo blijft het kroontje aan de vrucht. Rijpe tomaten bewaar je op een koele plaats van zo’n 12° C. Vanaf half september kun je over de tomatenplant een plastic tomatenhoes plaatsen om de rijping te bevorderen.

Zodra de temperatuur in oktober lager wordt, kun je de resterende, nog niet rijpe, maar wel volgroeide vruchten oogsten. Deze kunnen dan binnenshuis bij een temperatuur van 20 °C narijpen. Bewaar de tomaten, afgedekt met papier, samen met enkele rijpe appels of bananen. Deze geven ethyleen af dat de rijping versnelt.


Tomaat in de keuken

De toepassingsmogelijkheden van tomaten zijn talrijk. Rauw kun je er heerlijke salades mee maken, ze zijn lekker als tussendoortje of zelfs als borrelhapje. Tomaat is een populair ingrediënt voor soepen, sauzen en warme bereidingen. Naast vitamine C, bevatten veel tomaten ook lycopeen. Deze voedingsstof speelt mogelijk een rol bij de bescherming tegen kanker.


Bewaren

Bewaar tomaten niet in de koelkast, dit verstoort het narijpingsproces. Bij een temperatuur van 12 °C zijn tomaten tot een week houdbaar. Tomaten die een minuut geblancheerd zijn kun je tot een jaar in de diepvries bewaren.


Tomaat tips

  1. Rond of eivormig, kers- of reuzenformaat, geel, oranje, groen, gestreept of gewoon rood: er zijn allerlei tomatenrassen die je kunt kweken.
  2. Zet afrikaantjes in de buurt van de tomatenplant. Deze combinatieteelt houdt luizen bij je tomatenplant weg.
  3. Breek de scheuten af die in de oksels verschijnen waar de zijtak aan de hoofdstengel zit.
  4. Als de plant drie trossen heeft gevormd, is er al heel wat voeding uit de grond opgenomen. Je kunt dan wat meststoffen in het gietwater oplossen, of een vloeibare meststof gebruiken. Gebruik een meststof met relatief veel kalium.

Deel deze pagina

Recepten

Andalusische sperziebonen
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Aubergine in tomatensaus
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Auberginestoofpotje met vis
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Bakbanaan met gerookte makreel en spitskool
Hoofdgerecht
2 pers
30-60
Bekijk recept
Bloemkool met Italiaanse tomatensaus
Bijgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Bonte paprikachutney op toast
Lunch
2 pers
20-30
Bekijk recept
Broccolischotel met couscous
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Burger met paprikasalade
Lunch
2 pers
0-10
Bekijk recept
Caponata met aubergine, paprika en kappertjes
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Chili con carne
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Courgette met een kruimellaagje en aardappelpuree
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Courgetteratatouille
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Friséesalade met tomaat en geitenkaas
Lunch
2 pers
10-20
Bekijk recept
Gado gado
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Gestoofde courgette met ui en paprika
Bijgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Gevuld avocadopartje met tomaat-komkommersalsa
Tussendoor
4 pers
0-10
Bekijk recept
Gevulde aardappel met andijviesalade
Hoofdgerecht
2 pers
30-60
Bekijk recept
Gevulde courgettes
Hoofdgerecht
2 pers
30-60
Bekijk recept
Gevulde taco's met salsa
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Gevulde witlofbladeren met gebakken sjalotjes
Bijgerecht
2 pers
0-10
Bekijk recept
Gevulde zoete aardappel van de Gezonde Dutchies
Hoofdgerecht
4 pers
20-30
Bekijk recept
Griekse broccoli
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Griekse snijbonen met limabonen
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Groenteschotel met courgette en taugé
Bijgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Italiaanse salade met gegrilde zoete ui
Bijgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Italiaanse TikTok wrap met salie
Lunch
2 pers
10-20
Bekijk recept
Kipshoarma salade met yoghurtdressing en pitachips van Francesca Kookt
Hoofdgerecht
4 pers
20-30
Bekijk recept
Mexicaanse tortilla met spruitjes
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Okrasoep met gele spliterwten
Hoofdgerecht
2 pers
30-60
Bekijk recept
Omelet met broccoli en geitenkaas
Lunch
2 pers
30-60
Bekijk recept
Pasta met stoofvlees van de Gezonde Dutchies
Hoofdgerecht
4 pers
60+
Bekijk recept
Pasta puttanesca
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Pisto mancheno
Bijgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Pittige kapucijners met paksoi en zoete aardappel
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Pittige nasi
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Pompoen met kip
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Pompoenlasagne van Simone's Kitchen
Hoofdgerecht
4 pers
30-60
Bekijk recept
Preicurry met reepjes rundvlees
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Rucola-tomatensalade
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Sandwich Hawaï
Lunch
2 pers
0-10
Bekijk recept
Shakshuka met wortel en curry madras van Francesca Kookt
Hoofdgerecht
4 pers
20-30
Bekijk recept
Snelle pizza van turks brood
Lunch
10-20
Bekijk recept
Snijbonen à la béarnaise
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Soep van geroosterde tomaten en venkel
Soep
4 pers
30-60
Bekijk recept
Sperziebonen met tomaat
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Stevige tomatensoep
Soep
4 pers
30-60
Bekijk recept
Stoere groentegrill
Hoofdgerecht
10-20
Bekijk recept
Tomatensalade
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Tosti met avocado
Lunch
2 pers
0-10
Bekijk recept
Ui gevuld met groentecurry
Bijgerecht
4 pers
10-20
Bekijk recept
Vegaballetjes in pittige tomatensaus
Bijgerecht
10 pers
10-20
Bekijk recept
Zalmburgers met zoete aardappelfriet van Gezonde Dutchies
Hoofdgerecht
4 pers
20-30
Bekijk recept
Zelfgemaakte tomatenketchup
Bijgerecht
12 pers
20-30
Bekijk recept
Zoetzure selderij
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept

Voedingswaarden

Tomaat gewoon rauw
Energie
85.00 kj
Energie
20.00 kcal
Eiwit
0.70 gr
Eiwit plantaardig
0.70 gr
Koolhydraten
2.90 gr
Toon meer
Tomaat gewoon gekookt
Energie
96.00 kj
Energie
23.00 kcal
Eiwit
0.70 gr
Eiwit plantaardig
0.70 gr
Koolhydraten
2.90 gr
Toon meer
Tomaat gestoofd
Energie
245.00 kj
Energie
59.00 kcal
Eiwit
0.90 gr
Eiwit plantaardig
0.90 gr
Koolhydraten
1.90 gr
Toon meer
Tomaat in blik
Energie
103.00 kj
Energie
24.00 kcal
Eiwit
1.10 gr
Eiwit plantaardig
1.10 gr
Koolhydraten
3.70 gr
Toon meer
Tomaat gezeefd pak
Energie
165.00 kj
Energie
39.00 kcal
Eiwit
1.80 gr
Eiwit plantaardig
1.80 gr
Koolhydraten
6.30 gr
Toon meer
Tomaat rauw gem
Energie
95.00 kj
Energie
23.00 kcal
Eiwit
0.70 gr
Eiwit plantaardig
0.70 gr
Koolhydraten
3.00 gr
Toon meer
Tomaat gekookt gem
Energie
93.00 kj
Energie
22.00 kcal
Eiwit
0.70 gr
Eiwit plantaardig
0.70 gr
Koolhydraten
2.90 gr
Toon meer
Tomaat gekookt met zout (61+)
Energie
95.00 kj
Energie
23.00 kcal
Eiwit
0.70 gr
Eiwit plantaardig
0.70 gr
Koolhydraten
2.88 gr
Toon meer
Tomaat gepeld in blik met zout (6734+)
Energie
84.00 kj
Energie
20.00 kcal
Eiwit
0.70 gr
Eiwit plantaardig
0.70 gr
Koolhydraten
3.00 gr
Toon meer
Tomaat tros- rauw
Energie
91.00 kj
Energie
22.00 kcal
Eiwit
0.70 gr
Eiwit plantaardig
0.70 gr
Koolhydraten
3.00 gr
Toon meer
Tomaat kers- rauw
Energie
126.00 kj
Energie
30.00 kcal
Eiwit
0.90 gr
Eiwit plantaardig
0.90 gr
Koolhydraten
3.90 gr
Toon meer
Tomaat gedroogd in olie blik/glas. uitgelekt
Energie
817.00 kj
Energie
197.00 kcal
Eiwit
4.40 gr
Eiwit plantaardig
4.40 gr
Koolhydraten
9.40 gr
Toon meer
Tomaat zongedroogd
Energie
1396.00 kj
Energie
331.00 kcal
Eiwit
14.10 gr
Eiwit plantaardig
14.10 gr
Koolhydraten
55.80 gr
Toon meer
Tomato frito. met zout (6184+)
Energie
313.00 kj
Energie
75.00 kcal
Eiwit
0.84 gr
Eiwit plantaardig
0.84 gr
Koolhydraten
6.70 gr
Toon meer
Toon meer
Boeken

Koolraap

pompoen

Pompoen

koolrabi

Koolrabi

Advertentie

Facebook

Sitemap

  • Home
  • In de tuin
  • In de keuken
  • Contact
  • Adverteren
  • Disclaimer
  • Pers & Downloads