Tuinkers
Tuinkers is een kruid dat afkomstig is uit de kruisbloemenfamilie. We kennen dit kruid ook wel als sterrekers of bitterkers. Je hebt gekrulde en gewone rassen tuinkers. Oorspronkelijk vinden we de tuinkers terug in Noord-Afrika, vooral in Egypte. Tegenwoordig is het ook een geliefd kruid in onze Nederlandse keuken. We kennen zowel grove als fijne tuinkers. De meeste mensen gebruiken het om gerechten mee te kruiden, vanwege de pittige en scherpe smaak. Tuinkers kiemt en groeit snel en is daarom een lekker en handig kruid om altijd dicht bij de hand te hebben.
Tuinkers in de tuin
Tuinkers heeft veel gezonde eigenschappen. Het is eiwitrijk, caloriearm en bevat verschillende vitamines en mineralen. De smaak van tuinkers wordt wel eens vergeleken met de smaak van mosterd. Tuinkers vind je vaak terug in salades of als garnering van gerechten zoals soepen, broodjes en vleesgerechten. Voeg ook eens wat tuinkers toe aan een omelet, in een dipsaus of in de pastasaus.
Oogsten
Zodra de eerste blaadjes zichtbaar zijn kun je oogsten. Dit is zo´n elf tot veertien dagen na het zaaien. Het beste kun je tuinkers knippen of met een scherp mesje afsnijden.
Tuinkers in de keuken
Tuinkers heeft veel gezonde eigenschappen. Het is eiwitrijk, caloriearm en bevat verschillende vitamines en mineralen. De smaak van tuinkers wordt wel eens vergeleken met de smaak van mosterd. Tuinkers vind je vaak terug in salades of als garnering van gerechten zoals soepen, broodjes en vleesgerechten. Voeg ook eens wat tuinkers toe aan een omelet, in een dipsaus of in de pastasaus. Een traditioneel Nederlands gerecht met tuinkers is een beschuit met boter , bestrooien met wat suiker en tuinkers. Eventueel kun je daar nog wat citroensap aan toevoegen om de scherpe smaak wat te verminderen.
Bewaren
Tuinkers kan alleen vers worden gegeten, want het verliest smaak wanneer het uitdroogt. Je kunt tuinkers enkele dagen in de koelkast bewaren.
Tuinkers tips
- Wil je het jezelf nog gemakkelijker maken? Er bestaan ook speciale kweekschaaltjes voor tuinkers.
- Hoe sneller je er bij bent met oogsten, hoe zachter de smaak van de tuinkers is.
- Een traditioneel Nederlands gerecht met tuinkers is een beschuit met boter, bestrooien met wat suiker en tuinkers. Eventueel kun je daar nog wat citroensap aan toevoegen om de scherpe smaak wat te verminderen. Erg lekker!
Deel deze pagina