Vijgen
Vijgen zijn zogenaamde schijnvruchten, omdat ze worden gevormd uit de bloembodem en bloemen van de vijgenboom. De vijg is één van de oudste vruchten die we kennen. Duizenden jaren geleden werden ze al verbouwd in Azië. Tegenwoordig vindt de teelt voornamelijk plaats in Europese landen zoals Frankrijk, Turkije en Griekenland.
Vijgen zijn er in veel verschillende kleuren zoals groen, geel, rood, blauw en donkerpaars. Het vruchtvlees is wit tot roze. Het zijn gezonde vruchten met een hoge voedingswaarde, ze bevatten weinig calorieën en hebben een lichte laxerende werking.
Vijgen in de tuin
Plant een vijgenboom in het voorjaar in de volle grond. Hij staat het liefst op een beschutte plek, uit de wind en in de volle zon. Tegen een muur aan de zuidelijke kant van je tuin is de meest ideale plek. Zet de boom eventueel op een bultje om waterafvoer te bevorderen. Vijgen hebben weinig water nodig om te kunnen groeien en op deze manier voorkom je overtollig water in de grond.
Wil je de vijgenboom snoeien, doe dit dan tussen november en februari. Laat de takken die langs de muur lopen staan en snoei de rest naar eigen inzicht terug tot aan de stam.
Oogsten
De eerste vijgen kun je plukken rond augustus en september. Vijgen die een beetje open lijken te barsten zijn het meest rijp. Na de winter kun je soms zelfs een tweede oogst verwachten.
Vijgen in de keuken
Zowel de pitten als het vruchtvlees van vijgen zijn eetbaar. Hele verse vijgen kun je zelfs met schil en al opeten. Omdat vijgen zo zoet zijn, is het lekker om ze te combineren met gerechten met een meer pittige smaak. Vijgen smaken heerlijk met rauwe ham en wat balsamico of gebakken in een plakje bacon. Ook in combinatie met kaas, zoals gorgonzola of geitenkaas, komt de smaak van de vijg erg goed tot zijn recht. Van vijgen maak je ook de lekkerste nagerechten. Met gepureerde vijgen maak je ijs of meng ze door Griekse yoghurt met wat honing.
Bewaren
Vijgen kun je niet lang bewaren. Eet ze na de oogst zo snel mogelijk op of vries de vijgen in.
Vijgen tips
- Vogels zijn gek op vijgen. Span een net over de boom om de vruchten hiertegen te beschermen.
- De meeste vijgenbomen zijn winterhard. Toch kunnen ze tijdens een strenge winter boven de grond afvriezen. Verwijder de afgevroren takken zodat de boom in het voorjaar weer verder kan groeien.
- Was vijgen met schil en al onder de kraan. Zorg ervoor dat de dunne schil heel blijft. Zo voorkom je dat er water in de vrucht komt, wat ten koste gaat van de lekkere zoete smaak.
Deel deze pagina