Vlierbes
Een vlierbessenstruik groeit snel en zie je veel in het wild en in de (moes)tuin. Wereldwijd bestaan er ongeveer vijfentwintig soorten vlierbessen, waarvan er drie veel in Nederland voorkomen. Dat is de gewone vlierbessenstruik, met zwarte bessen, de trosvlier met rode bessen en de kruidvlier die vaak in het wild voorkomt. In de lente zorgen de verschillende kleuren bessen samen met de witte of roze bloemen voor een mooi plaatje in je tuin.
Zowel vlierbloesem als vlierbessen staan bekend om hun geneeskrachtige werkingen. De bloesem helpt zweet afdrijven en helpt bij verkoudheid. Ze bevatten bovendien heel veel vitaminen. Daarnaast verbeteren vlierbessen je stofwisseling en helpen ze bij reuma. Van zowel de bladeren als de bloesem kun je thee trekken.
Vlierbes in de tuin
Vlierbesstruiken kun je zeer gemakkelijk zelf kweken in je tuin. Ze hebben geen speciale grond nodig en kunnen in zowel de volle zon als in de half schaduw staan. Eenmaal geplant hoef je nauwelijks meer naar de struik om te kijken. Bij lange droge periodes kan het echter geen kwaad om de struik wat extra water te geven.
Oogsten
Van een vlierbessenstruik geniet je dubbel. Na de eerste oogst in het voorjaar vormt de struik weer nieuwe eenjarige scheuten. Dun deze takken uit zodat het licht overal goed bij kan komen. In het najaar kun je voor de tweede keer oogsten. Na het plukken van de tweede oogst snoei je de takken waaraan de vlierbessen hebben gezeten. Hierdoor groeien er sneller nieuwe vlierbessen aan.
Vlierbes in de keuken
Voordat je vlierbessen eet of verwerkt in een gerecht, moet je ze eerst even koken. Rauw zijn ze namelijk een beetje giftig. Na het koken zijn vlierbessen heel geschikt om jam van te maken. Ook vind je vlierbessen vaak terug in verschillende soorten drank. Zo kennen we vlierbessenwijn en vlierbessenjenever. Maak zelf ook eens limonade van vlierbloesem door deze in water te laten trekken en vervolgens te filteren.
Bewaren
Vlierbessen eet je het liefst zo snel mogelijk na het plukken. In de koelkast kun je ze nog 1 of 2 dagen bewaren.
Vlierbes tips
- Voel je een griepje opkomen? Het eten van vlierbessen verzacht buikpijn en keelpijn.
- Houd er rekening mee dat de kleurstof van vlierbessen snel afgeeft op je huid en kleding.
- Wil je een uniek toetje op tafel zetten? Doop vlierbloesem of de bloemschermen van de vlierbessenstruik eens in deegbeslag en frituur het. Zo creëer je een bijzonder smakelijk zoet nagerecht!
Deel deze pagina