Walnoot
Walnoten groeien in grote, hoge bomen. Hoewel we spreken van een ‘noot’, is de walnoot officieel een steenvrucht net als abrikoos, kers, perzik en pruim.
De geschiedenis van de walnotenboom brengt ons terug naar de tijd van de Romeinen. Walnoten waren destijds een delicatesse voor de rijken. Ook later vinden we de bomen vooral terug rondom kastelen, waar de vruchten dienden als kostbaar handelswaar.
Walnoten zitten vol energie en eiwitten, en zijn erg gezond. Ze bevatten zogenaamde goede vetten die de kans op hart- en vaatziekten helpen te verkleinen. Walnoten helpen ook tegen een te hoog cholesterolgehalte, artrose en een lage bloedsuikerspiegel.
Walnoot in de tuin
Heb je veel ruimte in jouw tuin? Plant dan eens een walnotenboom. Tegenwoordig bestaan er speciale soorten bomen die goed groeien in ons wisselvallige klimaat. Voordat je begint, bedenk dan eerst of je vanuit een walnoot wil kweken of dat je meteen begint met een klein walnotenboompje. Wanneer je voor een boompje kiest, koop dan een soort die goed tegen de vorst kan. Plant je een walnoot, houd er dan rekening mee dat het vijftien jaar (!) kan duren voordat de boom walnoten geeft.
Eenmaal een walnoot of boompje geplant, is het voornamelijk een kwestie van geduld hebben. Bij lange droge perioden mag je extra water geven. Snoeien tussendoor is belangrijk, maar doe dit niet te veel.
Walnotenbomen geven een mooi schaduwrijk plekje in jouw tuin. En wist je dat deze boom ook muggen op afstand houdt?
Oogsten
Eenmaal volgroeid, geven walnotenbomen flink veel noten. Alle walnoten zijn tegelijkertijd rijp en mogen niet te lang blijven hangen. De totale oogsttijd is ongeveer drie weken. Schud de boom zachtjes zodat de rijpe walnoten naar beneden vallen.
Walnoot in de keuken
Kraak de walnoot met een notenkraker, met je handen of met een mesje. Vervolgens kun je de walnoten roosteren in de pan of oven, of vers toevoegen aan gerechten. Gebruik ze eens bij je ontbijt als toevoeging aan muesli met yoghurt of juist in een warme pasta met bijvoorbeeld spinazie en spekjes. Hak de walnoten heel klein en meng ze met een beetje paneermeel. Paneer hiermee een schnitzel of stukje vis voor een lekker krokant laagje.
Gekarameliseerde walnoten zijn heerlijk om uit de hand te eten of bij een dessert. Rooster hiervoor de walnoten kort in de oven terwijl je de suiker smelt op middelmatig vuur. Zodra de suiker gesmolten is, roer dan snel de walnoten door de suiker. Laat ze afkoelen op bakpapier en smullen maar!
Bewaren
Het bewaren van walnoten kan op verschillende manieren. Je kan de walnoot in zijn eigen schaal bewaren of je kan ze ook eerst kraken.
Walnoten bewaren in schaal
Walnoten in schaal moeten eerst gedroogd worden voordat ze lang bewaard kunnen blijven. Eenmaal gedroogd, dan kun je ze op een koele (tussen 0˚C en 7,2˚C ) donkere plek bewaren. Leg ze in een stoffen tas of in een bak.
Gekraakte walnoten bewaren
Bij gekraakte walnoten is de temperatuur het meest belangrijk. Je kunt ze in de koelkast of diepvries bewaren. Walnoten bewaren in de diepvries heeft de voorkeur, ze blijven een jaar goed. In de koelkast blijven de walnoten ongeveer 6 maanden goed.
Walnoot tips
- Als walnoten eenmaal op de grond liggen, beschimmelen ze snel. Raap ze daarom snel op en was meteen alle restjes van de bolster. Zo voorkom je dat de kwaliteit van de walnoot snel achteruit gaat.
- Draag tijdens het oogsten oude kleding en handschoenen. De vieze vlekken die de bolsters afgeven krijg je niet meer uit je kleding en zijn erg moeilijk van je handen af te wassen.
- Het bruine velletje van de walnoot kan bitter smaken. Je pelt walnoten gemakkelijker als ze je eerst dertig seconden in kokend water legt en daarna meteen afspoelt met koud water.
- Walnoten absorberen makkelijk sterke geuren. In de koelkast kun je walnoten daarom beter niet naast een ui of andere sterk geurende etenswaren leggen.
- Lucht en zonlicht is niet zo best voor de walnoten. Bewaar ze daarom altijd in een luchtdicht bakje.
Deel deze pagina