Mijn Keukentuintje Navigation
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
  • Inhetnieuws
    • Kerst adventskalender
    • Agenda
  • Inspiratie
    • Kruiden
    • Barbecue
    • In gesprek met
    • Giftshop
  • Indetuin
    • Aan de slag
    • Planten
  • Indekeuken
  • zoek...
Home Planten Waterkers
  • waterkers

Waterkers

Waterkers is van oorsprong een kruidachtig moerasplantje afkomstig uit de kruisbloemenfamilie. Zoals de naam al doet vermoeden, groeit de plant op vochtige plekken. In het wild vinden we hem voornamelijk terug in Europa en Noord-Amerika. Beddingen die vol staan met waterkers zouden een teken zijn dat er zuiver water stroomt.

We kennen onder andere de gele waterkers, de slanke waterkers, de akkerkers en de witte waterkers. Vooral deze laatste soort vinden we in winkels en gerechten terug.

Waterkers heeft een beetje een peperachtige smaak, het heeft een bloedzuiverende werking en bevordert de stofwisseling. Daarnaast wordt het gebruikt bij de verlichting van reuma en huidkwalen. Vanwege zijn sterk reinigende werking wordt het gebruik van waterkers tijdens zwangerschap afgeraden.


Waterkers in de tuin

Zelf waterkers kweken is niet moeilijk. Het kan zowel binnen als buiten. In een gesloten bak met natte grond kun je het hele jaar door binnen waterkers kweken. Doe je het buiten in de volle grond, wacht dan totdat de temperatuur minimaal zestien graden is. Dan kunnen de zaadjes goed kiemen. Zaai in natte grond en bedek de zaadjes met een halve centimeter grond. Waterkers kun je niet teveel water geven. Een laagje modder zal eerder de groei van waterkers bevorderen dan tegen houden.


Oogsten

Waterkers kiemt snel. Zodra waterkers eenmaal aan het groeien slaat, ontstaan er ronde, sappige blaadjes aan dunne steeltjes. Al een paar weken na het zaaien kun je waterkers oogsten. Je kunt waterkers verschillende keren oogsten, want het blijft groeien.


Waterkers in de keuken

Waterkers kun je rauw gebruiken in salades of als garnering bij verschillende gerechten. Ook is het mogelijk om van waterkers soepen of sapjes te maken. Waterkers smaakt lekker bij zowel vlees- als visgerechten. Houd er wel rekening mee dat waterkers, net als spinazie, veel nitraten bevat. Eet er dus niet te veel van.


Bewaren

Waterkers is kwetsbaar. In een vochtige open plastic zak is waterkers één dag houdbaar in de koelkast.


Waterkers tips

  1. Er bestaan bijna tachtig verschillende soorten waterkers en niet alle soorten zijn eetbaar. Houd hier rekening mee voordat je gaat zaaien.
  2. Gebruik voor de oogst bij voorkeur een scherp mesje of schaar. Op die manier is het risico dat je de waterkers beschadigt het kleinst.
  3. Waterkers is erg gezond. Het is rijk aan ijzer, calcium en verschillende vitamines. Ook zie je waterkers vaak terug in voedingssupplementen. Redenen genoeg dus om waterkers op je menu te zetten!

Deel deze pagina

Recepten

Artisjok met dip van waterkers, dille en mosterd
2 pers
30-60
Bekijk recept
Aspergesalade met waterkers
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Bietensalade met roomkaas
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Gebakken garnalen met noedelsalade
Hoofdgerecht
2 pers
10-20
Bekijk recept
Quinoasalade met sinaasappel, pistache en dadels
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Springrolls met voorjaarsgroenten en zalm
Hoofdgerecht
4 pers
20-30
Bekijk recept
Venkelsalade met geitenkaas
Hoofdgerecht
2 pers
20-30
Bekijk recept
Boeken
lavendel

Lavendel

colakruid

Colakruid

Stevia

Stevia

Advertentie

Facebook

Sitemap

  • Home
  • In de tuin
  • In de keuken
  • Contact
  • Adverteren
  • Disclaimer
  • Pers & Downloads