Witlof
Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een tweejarig gewas dat tot dezelfde familie behoort als andijvie en sla. Vroeger werd witlof vooral gebruikt als veevoer en de wortel van witlof als koffiesurrogaat. Pas later ontdekte men dat het ook een voedzame wintergroente is.
Tegenwoordig is witlof het hele jaar verkrijgbaar. Vooral in Nederland, Frankrijk en België wordt veel witlof geteeld. Witlof staat zelfs op de derde plaats van de meest gegeten groenten in Nederland.
Witlof in de tuin
Witlof wordt niet snel in moestuintjes gekweekt, omdat de groente wat aandacht en tijd vraagt. Met name als je hem zelf kweekt vanuit een zaadje. Dit is namelijk een proces van twee verschillende stappen.
Stap 1
Je begint met het zaaien van de zaadjes zodat er loof groeit. Zaai de zaadjes in het voorjaar op een bekalkte grond die niet te nat is. Het loof dat ontstaat, oogst je tussen september en december met wortel en al. Het loof en de wortel zijn niet eetbaar. Laat de wortels vervolgens twee weken buiten liggen zodat ze kunnen ‘rusten’.
Stap 2
Na de rustperiode verklein je de wortels (vanaf de onderkant) tot 20 cm. Ook verwijder je het loof aan de bovenkant. Maak smalle kuilen van 25 cm diep in de buitengrond en poot hier de wortels in. Geef de grond rondom de wortels voldoende water.
Oogsten
Na ongeveer twee weken ontstaat er al witlof die je kunt oogsten.
Witlof in de keuken
Witlof heeft over het algemeen een vrij bittere smaak, al zijn de soorten van tegenwoordig iets milder. Je kunt witlof zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt vaak verwerkt in salades, in combinatie met appel en sinaasappel. In gekookte vorm kun je witlof ook heel goed door aardappelpuree mengen. Maar het meest bekende witlofgerecht is toch wel de gebakken witlof gegratineerd met ham en kaas.
Bewaren
Bewaar witlof in de koelkast in een plastic zak met gaatjes, zo blijft hij ongeveer een week goed. Wanneer je hem van te voren gaart of blancheert, kun je hem een jaar bewaren in de diepvries.
Roodlof
Roodlof is het minder bekende broertje van witlof. Zoals de naam al verklapt, heeft roodlof rode bladeren in tegenstelling tot de witte van witlof. Qua smaak is roodlof bitterder en pittiger. Je eet roodlof voornamelijk in een salade en minder snel als warm gerecht. Wil je de groente toch graag koken, grillen of stomen? Wacht dan tot het najaar, want dan zijn de bladeren harder en geschikt om te verwarmen.
Witlof tips
- Je kunt echter ook wortels kopen en deze in een grote pot of emmer kweken. Plaats de pot in een donkere ruimte, dit is goed voor de groei van de witlof en zo wordt het blad niet groen.
- Witlof is niet alleen gezond, maar vormt ook een mooi gewas in je tuin. Als je een klein deel van de oogst laat zitten, ontstaan er namelijk mooie blauwe bloemen.
- Kook de witlof en caramelliseer hem daarna in de koekenpan met een beetje suiker. Smullen maar!
Deel deze pagina