Pompoen, voor de leuk en voor de lekker

Pompoen, voor de leuk en voor de lekker

31 Oktober is het Halloween en daarom besteden we deze week aandacht aan de pompoen. Pompoenen werden lange tijd vooral als decoratie gebruikt maar tegenwoordig koken we er ook meer mee. Pompoen is niet alleen lekker, maar ook gezond want ze bevatten veel vezels en ze zijn goed voor je ogen en huid.

De oranje pompoen is de meest bekende pompoensoort, maar we kennen in Nederland ook de witte pompoen, de winterpompoen, de zomerpompoen en de spaghettipompoen.  Elke soort heeft een andere smaak. Over het algemeen geldt dat hoe groter ze zijn hoe flauwer ze smaken. De groenkleurige pompoenen zijn over het algemeen net wat zoeter dan de oranje pompoenen.

Heerlijke gerechten met pompoen zijn bijvoorbeeld ravioli met pompoensaus en pompoenpitpesto of een hartige pompoenschotel met geitenkaas. De zoete pompoen past goed in een winterse pompoen-kaneeltaart of in bijvoorbeeld een smoothie van pompoen.

Maak je liever een Halloween-pompoen, dan lees je hier hoe dat moet. Veel plezier!

Pompoenweetjes
  • Ook de pompoenbloemen zijn eetbaar. Deze kun je in een laagje deeg rollen voordat je ze frituurt. De zaadjes van de pompoen kun je roosteren en dan door salades mengen of als borrelhapje op tafel zetten.
  • De makkelijkste manier om pompoen te verwerken is door deze eerst te wassen, vervolgens te halveren en dan in schijven te snijden. De draden en pitten verwijder je, de pompoen schillen is niet nodig. De schil smaakt goed en wordt zacht wanneer je deze verhit.
  • Zolang de pompoen nog niet is aangesneden, kun je hem tot twee maanden bewaren. Leg hem dan wel op een koele en droge plek, waar het niet kouder is dan 8 ºC. Gesneden pompoen bewaar je maximaal vijf dagen in de koelkast verpakt in vershoud- of aluminiumfolie.
  • Heb je geen ruimte in je moestuin? Zaai dan pompoen in een pot! Zaai de zaadjes binnen in de pot en zet de pot buiten zodra het warmer wordt. Laat het plantje wel eerst afharden door de pot overdag buiten te zetten en ’s avonds weer naar binnen te halen. Na een paar dagen kan de pot gewoon buiten blijven staan.

Deel dit artikel:

Ereaders