Fruitbomen planten doe je zo!

Wil je een fruitboom in jouw (moes)tuin planten? Dan is het nu de ideale tijd hiervoor. Dit kan namelijk van half oktober tot eind maart. Doe je het voor januari, dan kan de boom nog nieuwe wortels aanmaken. Lees onze tips voor het planten van een fruitboom!

Wat is de beste standplaats voor een fruitboom?

In de zon! Fruitbomen zijn dol op zon en groeien dan ook het beste als ze flink wat uren per dag in de zon staan. Ook voor de rijping van het fruit is dat belangrijk. Ook staat een fruitboom graag op en beschut plekje, zoals in een hoek van de tuin of langs een schutting. Let er wel op dat je een fruitboom niet dichter dan 2 meter langs de erfgrens mag planten, tenzij anders afgesproken met je buren. Het is sowieso verstandig om voor het planten van een boom met je buren te overleggen om burenruzies te voorkomen.

Fruitbomen houden van een voedzame en humusrijke bodem. Hierdoor groeien ze harder en blijven ze vitaal dat ook de fruitopbrengst ten goede komt.

Welke fruitboom is geschikt voor mij?

Voordat je een fruitboom koopt, dien je eerst te bekijken welke boom goed in jouw (moes)tuin past en welk fruit je wilt oogsten. Er bestaan verschillende varianten fruitbomen, namelijk struikbomen, zuilbomen, halfstammen en hoogstammen.
Een struikboom is perfect wanneer je een boom met kleine omvang zoekt. De struikboom wordt niet groter dan 3 tot vier meter, maar geeft wel veel fruit.
Een zuilboom is een kleine fruitboom die maximaal 2,5 meter hoog wordt en smal en recht omhoog groeit. Hierdoor is het een perfecte boom voor een kleine tuin of balkon.
Een halfstam is ideaal wanneer je een grote tuin hebt en deze wilt opvullen met een mooie fruitboom. Deze fruitboom kan vijf meter hoog en 100 jaar oud worden. Na vier jaar geeft deze boom zijn eerste fruit.
Een hoogstam is alleen geschikt voor hele grote tuinen. Een hoogstamboom namelijk tot zeven meter hoog worden. Bij deze boom moet je iets meer geduld hebben, want pas na zes tot zeven jaar kun je genieten van een goede oogst.

Hoe plant je een fruitboom?

Wanneer je hebt bepaald welke fruitboom je wilt hebben en waar je deze gaat planten, kun je een gat gaan graven. De kluit van de boom moet goed volgezogen zijn met water voordat je hem in de grond plant. Zet de kluit daarom 1 à 2 uur in het water. Het plantgat moet twee keer zo groot zijn als de kluit van jouw boom. Maak de grond die uit het gat komt los en vermeng dit met goede potgrond. Leg hiervan een laagje in het gat.

Wanneer jouw fruitboom een boompaal nodig heeft, moet je deze op ongeveer 10 cm van jouw boom planten. Halfstammen en hoogstammen hebben altijd een boompaal nodig om mooi recht te kunnen groeien.

Zet nu de boom in het gat en het op  met de gemengde aarde. Schud de boom een beetje waardoor de aarde ook goed tussen de wortels valt. Stamp de grond rondom de boom licht aan en verbindt de paal aan de boom. Doe dit met kokosvezel en niet met kunststof of metaal, want dan beschadig je de boomschors. Leg vervolgens een gietrand aan, zodat het water ook echt bij de wortels terecht komt. Geef de boom veel water en herhaal dit het eerste jaar regelmatig.


Deel dit artikel:

Boeken