Top 7 moestuin gereedschappen

Top 7 moestuingereedschappen

Een ervaren moestuinier weet welke gereedschappen hij moet gebruiken voor de verschillende klussen in de tuin. Maar misschien ben je wel net begonnen met moestuinieren en kun je nog wel wat uitleg gebruiken. Mijn Keukentuintje vroeg een paar ervaren tuiniers naar hun top 7 van de ‘must have’ tuingereedschappen die niet mogen ontbreken.

1. Riek

Een riek gebruik je om aarde los te maken, het gazon te beluchten en om planten uit de grond te halen en te verpoten. Denk hierbij aan het rooien van aardappelen of het verpoten van bloembollen. Het voordeel van een riek is dat de wortels van je planten niet beschadigd raken.

2. Spade

Let erop dat je de juiste soort spade kiest voor het werk dat je wilt gaan doen. Het belangrijkste waar je bij aankoop op moet letten is de lengte van de steel, dit helpt een zere rug te voorkomen. Lees meer over de verschillende soorten spaden en schoppen.

3. Handschep

Een handschep is ideaal voor het kleine werk in de tuin. Je kan hiermee gemakkelijk gaten maken voor je bloembollen en het is een handige hulpmiddel bij het scheuren van planten en struiken. Een handschep gebruik je ook bij het zaaien van zaadjes.

4. Schoffel

Onkruid verwijderen en de grond losmaken doe je met een schoffel. De schoffel snijdt het onkruid los en de losse grond rondom het onkruid voorkomt dat het onkruid verder kan groeien. Schoffels kun je onderverdelen in duw- en trekschoffels, ook zijn ze verkrijgbaar in verschillende vormen. Lees meer over de verschillende soorten schoffels.

5. Gieter / Tuinslang

Een gieter en tuinslang zijn onmisbaar, voldoende water is immers essentieel voor een goede oogst. Gieters bestaan er in verschillende maten en materialen, zoals kunststof of verzinkt. Tuinslangen zijn ook verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: met of zonder slangenwagen, met of zonder automatische oprolfunctie en in verschillende lengtes.

6. Snoeischaar

Om planten, struiken en bomen te snoeien, heb je een goede snoeischaar nodig! Je gebruikt hem om dunne en middel dikke takken af te knippen. Je kunt het best een schaar van hardstaal nemen, want die blijft het langst scherp. Er bestaan twee soorten snoeischaren: die met twee snijdende kanten en die met een platte onderkant. Ook handig om te weten is dat er scharen speciaal voor linkshandigen en voor vrouwen bestaan.

7. Zakmes of aardappelmesje

Een echte moestuinder heeft altijd een zakmes of eventueel een aardappelmesje op zak. Hiermee kun je snel even wat oogsten of iets doorsnijden. Neem een opvallende kleur, dan vind je hem makkelijk terug als je het een keer verliest.

En wat is jouw top 5?

Deel dit artikel:

Tuin