Heb jij je boontjes al gedopt?

In de maand juli valt er een heleboel te oogsten. Vooral wanneer je bonen in je tuin hebt staan! Doperwten, peultjes, tuinbonen, kapucijners. Heb jij jouw boontjes al gedopt?

Doperwten

Deze boon heeft een harde wand, alleen de zaden binnenin zijn eetbaar. Er bestaan verschillende soorten doperwten. Ze hebben maar een korte oogsttijd, maar je kunt ze dan wel twee keer per week plukken zodat de jongere erwten nog even door kunnen groeien. Lees meer over doperwten.

Peultjes

Peulen zijn eigenlijk de jonge bonen van de doperwten en staan op de vierde plaats van de meest gegeten groenten. Ze zijn het knapperigst wanneer ze nog niet helemaal volgroeid zijn en je kunt ze wekelijks oogsten. Houd de plant met je ene hand vast om de peul met de andere hand te plukken, zo voorkom je beschadiging aan zowel de peul als de plant. Lees meer over peulen.

Tuinbonen

Wanneer de peul van de tuinboon ongeveer 15 cm groot is, kun je deze boon oogsten. Ook tuinbonen kennen maar een korte oogstperiode. Wanneer je de tuinbonen na het oogsten dopt, bewaar en droog dan een aantal zaden. Deze kun je het jaar erop gebruiken om opnieuw te zaaien. Lees meer over tuinbonen.

Kapucijners

De kapucijner wordt ook wel eens velderwt, schokkererwt of grauw erwt genoemd. Deze boob lijkt ook wel een beetje op een kruising tussen een tuinboon en een doperwt. Begin niet te vroeg met oogsten. Pas wanneer de peulen dik en vol zijn, is het tijd om ze te plukken. Kapucijners zitten behoorlijk vast aan de plant dus knip ze bij voorkeur los met een schaar. Lees meer over kapucijners.


Deel dit artikel:

Ereaders