Smokey Goodness 2

Smokey Goodness 2 is het nieuwe barbecueboek van wereldkampioen barbecueën Jord Althuizen. Het jurylid van RTL 4’s Grillmasters gaat in dit stoere barbecueboek op zoek naar de allerlekkerste BBQ-recepten en smeulende verhalen wereldwijd. De ruige, rokerige recepten zijn fingerlickin’ good.


Voor dit tweede boek reisde Jord af naar Chili, Argentinië en Uruguay. Een reis die al heel lang op zijn wishlist stond. En zo de perfecte aanleiding om een lange trip te maken en zich te verdiepen in de grillcultuur van deze landen. Door deze reis is de sfeer en insteek anders dan zijn eerste boek. Het bevat recepten met meer frisheid, verse ingrediënten en lichtere gerechten.


Lantin Lingo

Het boek slaat de basisinformatie over barbecueën over. Dit is immers in het eerste deel al uitgebreid aan bod gekomen. Deze keer begint het boek met een Latin Lingo: een begrippenlijst die je nodig hebt om de Latijns-Amerikaanse BBQ-jargon te begrijpen. Hierna geeft hij nog kort enkele handige tips met producten die je in huis moet halen. Daarna volgen meteen de eerste gerechten: side dishes. Echter hiervan zal je er niet veel vinden, want echte bijgerechten kennen ze in Argentinië niet. Jord beschrijft met name verrukkelijke sausjes en salsa’s.


Na nuttige informatie over bijpassende wijnen, bieren en cocktails komen de hoofdstukken waarvan het hart van elke echte BBQ-fan sneller gaat kloppen: de low & slow grill-gerechten. Van vurige salsa’s, tot complete porkbelly’s pita’s en latino spareribs. Jord zorgt ervoor dat niets aan het toeval wordt over gelaten en dat je precies de goede wijn of het perfecte biertje bij je gerecht drinkt.


Open vuur

Natuurlijk gaat Jord ook in dit boek next level barbecueën: dit keer grillen boven open vuur. Hij grilt hele zalm in zoutkorst of fishsticks (hele vis aan een stokje) met limoensap.


Naast alle heerlijke gerechten en mooie foto’s, staan er ook leuke achtergrondverhalen in. Deze zijn lekker vlot te lezen, waardoor je nog meer geïnspireerd raakt om te barbecueën.

Voor zijn eerste BBQ-boek Smokey Goodness won Jord Althuizen de prijs van Kookboek van het Jaar 2016.

Lees ook het interview met Jord Althuizen


Deel dit artikel:

Boeken