Kruidenspecialist Ralph Coenen

Vitacress Real is producent van verse kruiden. Zij verkopen zowel gesneden kruiden als potkruiden. Het doel van Vitacress Real is mensen laten genieten van heerlijk eten, met natuurlijke smaakmakers! Want het leven is zo veel leuker met goed en gezond eten! Wij vroegen Ralph Coenen, managing director van Vitacress Real naar de trends en vele toepassingsmogelijkheden van verse kruiden.


Welke kruiden zijn het meest populair in Nederland?

Gesneden kruiden worden meer gekocht dan potkruiden; qua volume ongeveer 2 x zo veel. De top 5 ziet er als volgt uit:

  1. Munt
  2. Peterselie
  3. Koriander
  4. Dille
  5. Bieslook

Welke trend zie jij op het gebied van gesneden kruiden?

"In de Nederlandse huishoudens worden steeds meer verse kruiden gebruikt. Helemaal nu we door de coronacrisis vaker uitgebreid koken thuis. Ook zien we dat de toepassing van verse kruiden steeds verder verbreed: niet meer alleen om eten op smaak te brengen, maar ook steeds meer als toepassing in drankjes. Bijvoorbeeld voor een verse kop kruidenthee en in cocktails en mocktails."


Verkopen jullie in de winter andere kruiden dan in de zomer?

"Alle kruiden worden het hele jaar verkocht. We zien wel dat sommige kruiden meer worden verkocht in de zomer dan in de winter, maar ook andersom! Zo is munt in de zomer erg populair. Dit kruid is zeer verfrissend in water, cocktails en thee maar ook heerlijk in salades en couscous. Hier spelen we in de zomer op in met een verfrissende kruidenmix van munt en citroentijm; heerlijk voor in ijskoud water of een cocktail!

In de winter verkopen we meer selderij. Dit kruid is heerlijk om bouillons van te maken. Ook tijm en rozemarijn zijn iets populairder in de winter dan in de zomer, terwijl ze in beide periodes een smakelijke toevoeging zijn aan gerechten, zoals stoofschotels en BBQ's."


Welk kruid eet je zelf het liefst en in welke toepassing?

"Mijn lievelingskruid is citroentijm. Wellicht nog wat onbekend bij de meeste mensen, maar de smaak is echt heerlijk verfrissend. Daarbij kun je citroentijm in allerlei gerechten gebruiken, bij kip maar ook in een cheesecake. En het is heerlijk om er thee van te trekken."

Image
Kruidenspecialist Ralph Coenen van Vitacress Real

Welke tips heb jij als professional voor onze hobbykwekers in de moestuin?

"Ben voorzichtig met het zelf kweken van verse munt. Het is een echte woekeraar; voor je het weet komt er overal in je tuin munt opzetten. Kweek munt daarom in een aparte bak in plaats van in je perk."


Welke kruiden zijn het meest geschikt voor in de Nederlandse moestuin?

"Alle kruiden zijn in principe geschikt voor in de moestuin. De meeste kruiden zijn vaste planten die meerjarig bloeien zoals munt, salie, tijm, bieslook en dragon. Basilicum, koriander en dille zijn kwetsbare kruiden en gaan bovendien maar 1 jaar mee."


Hoe kun je potkruiden in huis het beste verzorgen om ze zo lang mogelijk vitaal te houden?

"Potkruiden houd je het langst goed door ze over te poten in je tuin of in een grotere pot waar de wortels de ruimte hebben om te aarden. Maar, de meeste mensen kopen potkruiden omdat ze de kruiden in de keuken willen zetten; op het keukenblok of in de vensterbank. Zorg dan dat je de kruiden regelmatig water geeft en doe dit altijd vanaf onder. Dus op een schaaltje zetten of in een potje waar het kruidenplantje zelf met zijn wortels water kan opslurpen. En zet ze op een zonnige plek, maar ook weer niet in de volle zon!"


Deel dit artikel:

Ereaders