Herfsttijd notentijd

Nu is het de periode om volop noten te verzamelen. Er zijn drie soorten noten die je nu kan rapen: hazelnoten, walnoten en de tamme kastanje. Veel wind is gunstig want dan vallen de noten vanzelf van de bomen.

Hazelnoten

Hazelnoten kan je verzamelen in september en oktober. Deze harde vruchten vind je aan de hazelaar, een boom uit de berkenfamilie. De nootjes zijn 1,5 tot 2 cm groot en eivormig. Bewaar de hazelnoten op een droge plaats.

Hazelnoten hebben onder de schaal een bruin vliesje. Om dit weg te halen kan je ze roosteren in een droge pan tot het vlies donker wordt. Wrijf ze dan stevig tegen elkaar en het vliesje laat vanzelf los.

Hazelnoten zijn rijk aan plantaardige eiwitten, onverzadigde vetten, vitaminen en mineralen. Ze bevatten ze veel calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink.

Tamme kastanjes

Tamme kastanjes zijn de vruchten van een boom of grote struik van de beukenfamilie. Alleen de tamme kastanje (Castanea sativa) kan je eten, de vruchten van de wilde kastanje of paardenkastanje zijn niet eetbaar.

Snij met een scherp mes in de bolle kant van de kastanjes, door de harde (bruine) schil heen. Leg ze dan in een grote vuurvaste kom met een beetje water en zet de kom ze in een voorverwarmde oven op 250°C. Haal ze er na ongeveer 8 minuten uit en pel ze als de kastanjes nog warm zijn. Tamme kastanjes kan je ook frituren, koken of in hete as poffen.

Walnoten

Walnoten zijn rijp vanaf half september tot half oktober en vallen dan van de boom. Laat de verzamelde noten goed drogen op een luchtige plaats. Walnoten zijn bijzonder voedzaam en rijk aan vetten, eiwitten, fosfor en kalium.


Deel dit artikel:

Ereaders