Kweken in een kas

Kweken in een kas heeft veel voordelen. Het grootste voordeel is toch wel dat je het moestuinseizoen ermee verlengt. Zet de kas op een zonnige plek en je zult zien dat je het hele jaar door aan de slag kunt met je zelf gekweekte groenten, fruit en kruiden.

Zaaien, stekken, verzorgen en het hele jaar door gezonde vruchten en groenten oogsten. Die mogelijkheden biedt een kas jou allemaal. Het is heel makkelijk om zelf planten in je kas te kweken, makkelijker dan buiten. In de kas hou je regen en wind buiten, en bepaal je zelf de temperatuur en luchtvochtigheid. Je gaat gericht te werk en beheerst alle omstandigheden. Ook het bestrijden van insecten en ziektes is niet moeilijk.


De juiste kas

Kassen van glas zijn ideaal om onder te kweken. Glas laat 90 procent van het licht door en een glazen kas veroudert niet. Kassen van polycarbonaat zijn de laatste jaren in opmars. Door de dubbelwandige platen is de isolatie beter en regel je het klimaat makkelijker. Ideaal voor het overwinteren van je planten.


Op de juiste plek

  • Plaats de kas op een zonnige plek. Schaduw beperkt het aantal planten dat je kan kweken.
  • Plaats de kas bij voorkeur met de nok in zuidnoordrichting. Zo profiteer je maximaal van de warmte van de opkomende zon.
  • De ingang van de kas is aan de zuidzijde zodat de felle zomerzon minder invloed heeft op het gewas.
  • Zorg voor een goede beschutting met een haag of schutting, tegen de sterke en koude wind.
  • Plaats de kas niet te dicht op de beschutting, dat veroorzaakt schaduw.
  • Door koude wind verlies je 50 procent van de warmte. Isoleer je kas met noppenfolie, zo bespaar je op verwarmingskosten.
  • Zorg dat de kas makkelijk bereikbaar is vanuit huis.

Bekijk ook het overzicht van gewassen die je elke maand kunt kweken in een kas.

Bron: Welkoop + AGH + Tuinkassenwinkel


Deel dit artikel:

Tuin