Zelf jam maken

Zelf jam maken

De zomer loopt op z’n einde en het is tijd voor de laatste zomeroogst fruit uit je eigen moestuintje zoals vlierbessen, appels, pruimen, bramen en frambozen. Deze kun je natuurlijk gebruiken als lekkere toevoeging aan gerechten, maar je maakt ook heel gemakkelijk je eigen jam! Op die manier geniet je extra lang van je eigen oogst. We hebben een aantal tips voor het maken van jam voor je op een rijtje gezet.

Met vers fruit, citroensap, suiker en een lege pot maak je in een handomdraai de lekkerste jam. De basis hiervoor is bij vrijwel elke vruchtensoort hetzelfde. Je kookt het fruit op een laag vuurtje en voegt wat citroen- of limoensap toe. Vervolgens voeg je de suiker toe die ervoor zorgt dat de jam stevig wordt en blijft. Laat het mengsel net zo lang zachtjes doorkoken totdat het de gewenste dikte heeft. Overgieten in een schone en droge glazen pot en je bent klaar.

Vers geoogst fruit geeft het beste resultaat om jam mee te maken. De laatste weken van de zomer kun je in de keuken dus aan de slag met het maken van bramenjam, frambozenjam en pruimenjam.

Zelfgemaakt jam is lang houdbaar, tot wel zes maanden. Wel is het een voorwaarde dat je schone (steriele) glazen potten en deksels gebruikt en de potten op een koele plaats bewaart.

Deel dit artikel:

Tuin