Moestuinklussen in augustus

Moestuinklussen in augustus

Bonen, courgettes, aardappels, de oogst is in volle gang.  Tijd om de balans op te maken. Was het een succesvol seizoen? Misschien heb je last gehad van konijnen, slakken of veenmollen? Te weinig mest of water gegeven? Of had je 100 slakroppen tegelijk klaar? Moestuinmissers maken we allemaal. Maar wat we vooral doen, is genieten van de prachtige tuin!


Aardbeienbed

Na 2 jaar oogsten van dezelfde aardbeienplanten, start je weer met nieuwe planten. In augustus kun je heel goed een nieuw aardbeienbed aanleggen. Kies een zonnige plek in je moestuin, spit de grond los en meng er goed verteerde compost en organische mest door. Hou tussen de rijen 60-80 cm vrij en tussen de planten in de rij 30 cm. Verhoog de bedden als je op zware grond tuiniert. Kies ook eens voor een bijzonder ras, bijvoorbeeld de Franse Vroege aardbei ‘Cireine’ of de witte ananasaardbei ‘White Temptation’.


Plukpicknick

Zaai samen met je kinderen tuinkers, andere kiemgroenten en pluksla. Na 7-10 dagen kun je deze al eten! Plan een tuinpicknick en laat de kinderen zoveel mogelijk ingrediënten zelf uit de moestuin plukken: aardbeitjes, tomaten, bessen, pluksla, paprika, tuinkers. Veel plezier!


Snijbiet

Snijbiet is een van de gemakkelijkste groenten om te kweken in de moestuin. En met zijn kleurrijke bladeren ziet hij er ook nog eens prachtig uit! De snijbiet die je hebt gezaaid in april of mei, kun je nu oogsten. Snij de bladeren ongeveer drie centimeter boven de basis van de plant af. Begin augustus kun je nog wat snijbiet zaaien. Meng voor het zaaien wat organische meststof door de grond. Geef tijdens droge periodes genoeg water.


Nu zaaien, planten en oogsten

Haal na de oogst de resten van de groenten weg, om verspreiding van ziektes te voorkomen. Spit de grond van het vrijgekomen bed om, zodat je er meteen weer in kunt zaaien en planten.

Deze maand kun je nog Chinese kool, wortel, herfstspinazie, postelein, veldsla, pluksla, kropsla, radijs en snijbiet zaaien.

Plant nu winterprei, paksoi en boerenkool voor extra wintervitaminen.

Pluk de bloemen van komkommerkruid, goudsbloem en Oost-Indische kers voor een zomerse salade. Denk eraan om ook de zaden te oogsten voor volgend seizoen.

Oogst uien en knoflook als het groen omknikt en afsterft. Plukrijpe groente zoals tomaten, pepers, komkommers, courgettes en peulvruchten zijn nu klaar om te oogsten.

Met rode bieten, nieuwe aardappeltjes en peentjes uit eigen tuin, draai je in een handomdraai een heerlijk maaltje in elkaar! Smakelijk!


Deel dit artikel:

Ereaders