Moestuinklussen in juli

De zomer breekt aan. In juli staat de moestuin vol groenten en moet je sommige uitgebloeide planten alweer weghalen. Tijd voor een tweede ronde, je moestuin staat nu in volle glorie!


Tweede ronde

Langzaam verschijnen er lege plekken in je tuin. Deze zijn perfect om (nog een keer) courgette te zaaien. De courgettes die je in april hebt gezaaid, geven het meestal op halverwege september. Als je nu nog eens zaait, verleng je de oogstperiode met minstens anderhalve maand.


Snoephaag

Het liefst groeien frambozen en bramen langs raamwerken of draden. Laat deze fruitstruikjes tegen een hek of schutting groeien en maak zo je eigen snoephaagje! Poot je haag op een zonnige plek en dek de grond af met houtsnippers of schors om uitdroging te voorkomen. Je kunt er de hele zomer van genieten, het oogstseizoen begint nu!


Eetbare bloemen

Het is op het moment helemaal hip om je salade te versieren met eetbare bloemen. Maar dat wil niet zeggen dat ze ook altijd lekker zijn. Gelukkig zijn er genoeg soorten die wel decoratief en smakelijk  zijn. De bekendste soorten zijn komkommerkruid en Oost-Indische kers. Maar, proef ook eens korenbloem met een licht-zoete tot pittige, kruidnagelachtige smaak en goudsbloem, waarvan de smaak varieert van pittig, bitter tot gepeperd.

Tip: Sommige bloemen kunnen giftig zijn. Neem geen risico en eet bloemen alleen als je zeker weet dat ze eetbaar zijn.


Nu zaaien, planten en oogsten

De oogsttijd is nu volop bezig! Je kunt de eerste vroege aardappelen al rooien. Was het zand eraf, snij de kleine aardappeltjes eventueel een keer door en bak ze in de pan. Strooi er op het laatst wat verse kruiden over, zoals salie of rozemarijn. Eet smakelijk!

Tip: Oogst courgette als ze nog klein zijn, zo’n 15 cm. De smaken ze het lekkerst. Heb je toch een grote courgette? Maak er dan soep van!

Pluk bonen regelmatig. Laat je ze te lang hangen, dan krijg je draderige, taaie bonen. Uien en knoflook kun je rooien bij droog weer, zodra het loof omknikt en afsterft.

Verder kun je nu oogsten: doperwten, aardbeien, bloemkool, broccoli, komkommer, prei, en als je geluk hebt, de eerste tomaten.

Zaai in juli: spinazie, peterselie, snijselderij, ijsbergsla, radijs, bloedzuring, rucola, andijvie en (veld)sla.


Deel dit artikel:

Ereaders