• mijn_keukentuintje_moestuinklussen-in-juni

Moestuinklussen in juni

Juni is voor moestuiniers een maand waarin alles kan: zaaien, planten en oogsten! Vanaf nu wordt de oogst van eigen geteelde groenten steeds groter: aardappelen, erwten, spinazie, sla, rabarber, asperges… Het oogstseizoen is nu echt begonnen! 


Vaste planten

Als je weinig tijd hebt om te moestuinieren, zijn vaste planten in je moestuin een uitkomst. Je hoeft dan niet ieder jaar te zaaien en te verpoten. Rabarber en asperges zijn twee voorbeelden van vaste planten. Rabarber poot je in het late najaar of vroege voorjaar. Heb je hem al in je tuin staan? Dan is nu de tijd om te oogsten! Oogst regelmatig de dikste bladstelen, maar laat altijd minstens drie stengels staan. Je neemt de stelen onderaan vast, buig ze wat naar binnen en trek ze dan, iets draaiend, los. Je kunt oogsten tot begin juli.


Maak je eigen theetuin

In een theetuintje kweek je kruiden waar je een heerlijke kruidenthee van kan maken. Thee uit eigen tuin is niet alleen lekker, maar ook duurzaam! Zaai of poot de kruiden in een hoekje van je moestuin of maak een apart theetuintje. In potten of balkonbak doen ze het ook goed.  Munt, citroenverbena, brandnetel, citroenmelisse, kamille, tijm en salie zijn heel geschikt. Met deze kruiden maak je in een handomdraai een heerlijk pot verse kruidenthee!


Bijen

Bijen zijn onmisbaar in je moestuin. Ze bestuiven je planten en helpen je zo aan een topoogst! Bijen kunnen in Nederland wel een handje hulp gebruiken. Er zijn heel wat bloemen en planten in je moestuin waar bijen heel blij van worden! Laat bijvoorbeeld eens bieslook of prei doorschieten en in bloei komen. Of zaai kruiden, zoals komkommerkruid en lavendel. Je kunt ook een speciale bloemenmix voor bijen kopen en aan de rand van je moestuin een strook bloemen zaaien.


Zaaien/ planten

Begin juni kun je pompoenen en courgettes meteen in de vollegrond zaaien. Ook bonen kunnen nog in het begin van juni worden gezaaid. Snijbonen en sperziebonen houden van warmte. Verder kun je sla, radijs, knolvenkel, bietjes, bonen, wortels en maïs zaaien. In het midden van juni kun je nog een aantal late groenten zaaien, zoals herfstbroccoli, kervel, koolrabi, winterwortel, andijvie, groenlof en ijsbergsla.


Oogsten

Oogsten kun je volop in juni! Je kunt een heerlijk maaltje maken van de eerste aardappelen met zomerworteltjes en verse erwtjes! Of fleur je salade op met eetbare bloemen uit je moestuin, zoals goudsbloem en komkommerkruid. Verder kun je al oogsten: asperges, bietjes, tuinbonen, erwten, peultjes, suikererwten, radijsjes, sla, courgette en koolrabi.

Deel dit artikel:

Ereaders