Pluk de dag; oogst je fruit!

Pluk de dag; oogst je fruit!

Het is september en dat betekent dat we langzaam richting de herfst gaan. De nazomer is hèt moment om fruit te oogsten: frambozen, bramen, peren, vijgen, appels en pruimen. Heb je deze fruitsoorten in je tuin staan? Dan hangt het er nu vol mee. Daarom zetten wij enkele oogsttips voor je op een rij.

Appels

Oud Hollandse appelrassen zijn het meest geschikt om zelf te kweken. Deze zijn namelijk bestand tegen het Nederlandse klimaat. Je appelboom staat dan in het voorjaar prachtig in bloei en hangt in september vol met lekkere zoete of zure appels. In tegenstelling tot een perenboom geeft een appelboom vanaf het eerste jaar al vruchten. Lees meer over appels.

Bramen

Bramen zijn in het begin groen, daarna kleuren ze lichtrood en vervolgens krijgen ze hun bekende blauwzwarte kleur. Bramenplanten geven elk jaar meer vruchten. Daardoor kan de oogst in het eerste jaar misschien wat tegenvallen. Bramen oogst je in augustus en september. Wist je dat je ook de bladeren kunt gebruiken? Laat ze drogen op een droge, luchtige plaats en maak er bijvoorbeeld thee van. Lees meer over bramen.

Frambozen

Hoewel frambozen echte zomervruchten zijn, kennen we ook de herfstframbozen die nu klaar zijn om geplukt te worden. De oogst van het herfstras begint in augustus en duurt tot begin oktober. Pluk de frambozen voorzichtig door ze van het steeltje af te draaien. Doe dit niet wanneer het regent, want dan beschadig je de frambozen snel. Na de oogst snoei je de takken van de herfstframboos terug tot 10 centimeter. Zo help je de plant de winter beter door te komen. Lees meer over frambozen.

Peren

Een perenboom staat prachtig in je tuin maar het duurt wel een paar jaar voordat een perenboom vruchten vormt. In het derde jaar kun je voor het eerst oogsten. De peren zijn klaar om geplukt te worden als ze makkelijk loslaten van de boom. Laat ze vervolgens nog een paar dagen verder rijpen bij kamertemperatuur en dan smaken ze heerlijk! Lees meer over peren.

Pruimen

Pruimenbomen staan bekend om hun mooie bloesem in het voorjaar. In het eerste jaar heb je weinig kans op vruchten, maar aan het einde van het tweede groeiseizoen hangt de boom vol met pruimen. Pruimen kun je oogsten nadat ze hun groene kleur hebben ingeruild voor hun specifieke blauwzwarte, rode of gele kleur. Je kunt ook wachten totdat ze van de boom afvallen maar dan heb je wel kans op beschadigingen. Lees meer over pruimen.


Deel dit artikel:

Vijgen

Vijgen zijn zogenaamde schijnvruchten. Ze worden gevormd uit de bloembodem en bloemen van de vijgenboom. We kennen ze in verschillende kleuren zoals groen, geel, rood, blauw en donkerpaars. Het vruchtvlees is wit tot roze. De eerste vijgen kun je plukken in augustus en september. Vijgen die een beetje open lijken te barsten zijn het meest rijp. Na de winter kun je soms zelfs een tweede oogst verwachten. Lees meer over vijgen.

Boeken