Paprikakwekers Marc en Nicole Litjens

Paprikatelers Marc en Nicole Litjens

Paprikaplanten houden van warmte en zonlicht, daarom is deze plant vrij lastig te kweken in de Nederlandse moestuin. Het telen van paprika’s is voor professioneel paprikakwekers Marc en Nicole Litjens het telen van gezondheid en geluk. Wij vroegen hen naar kweektips en fabels over paprika’s.

“Paprika’s zijn supergezond en zeer veelzijdig, omdat je ze op veel manieren kunt gebruiken in gerechten en ook rauw kunt eten” vertelt Nicole Litjens. “Tijdens de teelt zorgen we ervoor dat onze paprika’s van goede kwaliteit zijn en we een betrouwbaar product leveren. Onze paprika’s zijn daarom allemaal Global Gap, Grasp en Planet proof gecertificeerd. Dit garandeert dat onze producten zijn voortgebracht via een verantwoorde, duurzame en milieubewuste productiemethode.”


Wat is jullie uitdaging in de teelt?

“We willen zo biologisch mogelijk onze paprika’s telen. Dit zorgt af en toe  wel voor uitdagingen, omdat beestjes zoals rupsen en luizen overal in de natuur voorkomen en dus ook in onze professionele kas. Door veel natuurlijke bestrijders in te zetten proberen we ziekten en plagen onder controle te houden en gebruiken we alleen in nood het medicijnkastje.”


Welke tips heb jij als professioneel kweker voor onze hobbykwekers in de moestuin?

“Het kweken van paprika’s in de moestuin is lastig. Dit komt vooral doordat paprikaplanten ’s nachts graag een minimumtemperatuur hebben van 18 graden. Een plant in de moestuin groeit moeizaam en geeft maar weinig volgroeide vruchten. Binnen op de vensterbank is ook niet ideaal, want daar wordt de plant al snel te groot. Daarbij heeft de paprikaplant veel licht nodig om goed te kunnen groeien en dit zal binnen in huis niet voldoende lukken. Buiten in een kasje is dus het beste. Volgens mijn collega zijn zoete puntpaprika’s een stuk makkelijker thuis te kweken.”


Welke rassen raad je aan voor onze hobbykwekers?

“Welk ras geschikt is voor de hobbyteelt is mij onbekend. In de tuincentra zijn paprikaplanten te koop die geschikt zijn voor de hobbyteelt. Dus ik zou daar naartoe gaan.”


Fabels en feiten

“Een paar keer per jaar vragen consumenten ons of er mannelijke en vrouwelijke paprika’s bestaan. Aan de vorm zou je kunnen zien of een paprika mannelijk of vrouwelijk is. Dit is echter een fabel… er bestaan geen mannelijke en vrouwelijke paprika’s.”Deel dit artikel:

Ereaders