Palmkool: heb jij hem al geproefd?

Palmkool is een vergeten groente, maar verdient zeker de aandacht! Deze koolsoort kun je de hele herfst en winter oogsten en smaakt heerlijk in een winters gerecht.

Palmkool heeft lange smalle bladeren en tijdens de groei gaat deze koolsoort steeds meer op een miniatuur palmboompje lijken. Vandaar zijn naam. Bij de oogst van palmkool is het belangrijk dat je van beneden naar boven oogst. Begin dus met het knippen van de onderste bladeren. Zolang je de topbladeren laat zitten, zullen er nieuwe bladeren blijven groeien om te kunnen oogsten.

Na de oogst

Vers geoogste palmkool verwerk je het best zo snel mogelijk in je gerechten om de smaak en vitamines te behouden. De smaak van palmkool kun je een beetje vergelijken met die van boerenkool, maar kan iets zoeter zijn als de vorst eroverheen is geweest. De nerf van het blad is taai en kun je het beste verwijderen. De bladeren van palmkool bereid je vervolgens door ze kort te koken, roerbakken of natuurlijk vers in een salade. Voeg het blad zo laat mogelijk aan warme gerechten toe zodat het zijn smaak en gezonde eigenschappen niet verliest.


Bewaartips

Palmkool kan heel goed tegen kou en kan zelfs een strenge winter prima overleven. Het blad wordt door vorst zelfs lekkerder. Daarom is het beter om palmkool in kleine hoeveelheden te oogsten en wat je niet nodig hebt aan de plant te laten zitten voor een volgende keer.

Heb je toch te veel palmkool geoogst? De hele bladeren kun je een paar dagen bewaren in de koelkast. Rol ze in een vochtige krant om te voorkomen dat de bladeren verleppen.

Lees meer over het telen, oogsten en verwerken van palmkool.


Deel dit artikel:

Boeken