Moestuinblog door
Geert-Jan Koning

Geert-Jan heeft een baan als marketeer bij Liander, waarvoor hij dagelijks bezig is met vraagstukken rondom duurzame energie. Moestuinieren is een hobby van hem. In zijn blogs lees je wat hij meemaakt in zijn moestuin en vertelt hij over teeltmethoden en andere praktische onderwerpen.


Wachten

Wachten duurt lang in de kortste maand van het jaar. De dagen lengen alweer. De krokussen, sneeuwklokjes en winterakonietjes laten hun kleuren voorzichtig zien. Maar echt flink aan de slag in de moestuin is er nog niet bij. Een oefening in geduld dus.


Qua geduld kan ik misschien wel wat leren van de 3 poppen van de Koninginnepage die ik in de garage heb. We vonden de rupsen op de knolvenkel in onze moestuin en besloten er 3 mee te nemen naar huis. Zo’n 4 maanden hangen ze daar al aan een takje nadat ze zichzelf verbazingwekkend mooi hebben vast gemaakt met een ankerdraad. Als het goed is duurt het nog ruim 2 maanden voordat er uit de pop een werkelijk schitterende vlinder tevoorschijn komt. En dan wordt het lange wachten beloond!


Als je niet kunt wachten

Kun je dan helemaal niets doen in de moestuin gedurende de donkere wintermaanden? Gelukkig wel! Vanaf oktober/november maak ik de bedden gereed voor het volgende seizoen. Concreet betekent dat: het onkruid dat er nog staat verwijderen en de teeltbedden voorzien van een mooie laag stalmest en compost. Ook de groenbemester, in mijn geval Phacelia en wikke, maak ik fijn zodat deze gedurende de winter kan verteren.


Naast de voorbereidende werkzaamheden start ik in de eerste week van januari met zaaien. De eerste lichting spinazie (Vroeg Reuzenblad) en zomerwortelen zijn al gezaaid. Te vroeg? Mijn ervaring uit de afgelopen jaren is dat dit prima kan. Ik dek het af met vliesdoek zodat de grond iets sneller opwarmt. Rond half april kan ik doorgaans de eerste spinazie van de ‘koude grond’ oogsten. Misschien dit jaar wel tegelijkertijd met het uitvliegen van de eerste Koninginnepage; ik kán niet wachten!


Lees meer blogs van Geert-Jan Koning

Deel dit artikel:

Tuin