Verticaal Moestuinieren, zo doe je dat

Verticaal Moestuinieren, zo doe je dat

Een eigen moestuin is gemakkelijk te realiseren wanneer je veel ruimte in je tuin hebt. Maar ook wanneer je alleen een terras of balkon hebt, kun je een moestuin beginnen! Er bestaan verschillende manieren om je eigen verticale moestuin te maken. Mijn Keukentuintje helpt je graag op weg met een paar leuke ideeën!

Afhankelijk van de ruimte die je hebt en wat je mooi vindt, kun je aan de slag met een van de vele varianten voor verticaal moestuinieren.

Schuttingpotten en hangende potten

Potten zijn multifunctioneel. Niet alleen zien ze er leuk uit, ze zijn ook erg handig op een terras of balkon. Wanneer je geen grond ter beschikking hebt, kun je in potten alsnog moestuinieren. Plant je favoriete kruid, groente of vrucht en ga aan de slag! Aardbeien, peterselie en tomaatjes zijn hier erg geschikt voor. Met verschillende kleurrijke potten, oogt je balkon meteen een stuk vrolijker! Wanneer je een klein balkon of terras hebt en je de ruimte nodig hebt voor andere spullen zijn hangpotten de oplossing! Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn haken om de potten aan op te hangen.

De eetbare wand

Een eetbare wand bestaat uit een zakkensysteem waarin je verschillende plantjes kunt verbouwen. Hij is gemaakt van ademend en UV-werend materiaal, voorzien van een irrigatiesysteem (aangesloten op een tuinslang) en je kan de wand gemakkelijk bevestigen op muren, schuttingen en hekwerken. Je kunt de eetbare wand kant en klaar kopen, maar je kunt ook zelf creatief zijn met bijvoorbeeld een schoenenzak. Gebruik dan wel een zak die waterdoorlatend is zodat je plantjes niet verdrinken.

De moestuinpallet

Voor je eigen verticale moestuinpallet heb je nodig: een pallet, anti-worteldoek, nietpistool met nietjes en potgrond voor de moestuin. Maak de pallet dicht met worteldoek, maar laat de voorkant en bovenkant open. Vul de pallet met potgrond en plant de plantjes. Kies bij voorkeur voor kruiden, diverse slasoorten, aardbeien en spinazie. Deze zijn erg geschikt voor je palletmoestuin. Plant ze zo dicht mogelijk op elkaar en vul de tussenruimtes achter de latten en aan de zijkanten zo goed mogelijk op met aarde. Laat de gevulde pallet een paar dagen op de grond liggen zodat de plantjes kunnen wortelen en zet de pallet en stukje rechtop. Enkele dagen later zet je hem weer iets rechter. Dit herhaal je tot hij op de juiste hoogte staat.

Uitgebreide instructies

Lees ook de uitgebreide instructies hoe je bovenstaande verticale moestuintjes maakt. Via onderstaande links zie je foto’s en nog meer uitleg hoe je deze verticale moestuintjes maakt. Veel succes!

Op zoek naar nog meer moestuin inspiratie?

Bekijk dan ook deze ideeën voor een verticale moestuin.


Deel dit artikel:

Ereaders