Moestuinklussen in maart

Het moestuinseizoen breekt bijna aan, want de lente komt eraan! Officieel begint het moestuinseizoen na de IJsheiligen van 11 tot en met 15 mei. Maar, zodra het weer het even toelaat is er nu al van alles te doen in je moestuin.

Begin met het verwijderen van al het onkruid. Door dit regelmatig bij te houden voorkom je wildgroei. Ook kun je de grond in je moestuin omspitten en bemesten met organische mest, compost of bodemverbeteraars. Laat dit goed inwerken voordat je gaat zaaien of planten.


Grond opwarmen

Weinig zaden kiemen als de temperatuur lager is dan 5 graden. Om de opwarming van de grond te versnellen, kun je een vliesdoek, een gronddoek of een plastic tunnel over het bed leggen. Na circa een week kun je dan beginnen met zaaien.


Zaaien buiten

De meeste planten zaai je vanaf eind maart buiten in de (voorverwarmde) volle grond. Denk hierbij aan tuinbonen, radijsjes, uien, raapstelen, pastinaken, komkommers, wortels, spinazie, peterselie en erwten. Week de zaden van erwtjes eerst even voor en plant ze dan met de kiem naar beneden. In maart kunnen ook de eerste plantaardappeltjes gepoot worden. Kies voor een vroege aardappelsoort die goed gedijd in vochtige periodes.


Zaaien binnen

Andere groente- en fruitsoorten kun je in maart alvast voorzaaien, binnen of in een kas. Dit zijn  paprika, pompoen, tomaat, rode biet, prei, knolselderij, bleekselderij, spitskool, bloemkool, sla, aubergines, courgettes, artisjok en basilicum.


Oogsten

Heel veel valt er in maart nog niet te oogsten maar heb je prei, spruitkool, witlof, wortels en winterpostelein in je moestuin staan, dan is het nu tijd deze te oogsten. Met verse prei maak je bijvoorbeeld een lekkere ovenschotel met prei en chilipeper. Ook lekker is een witlofstamppot met wortels en gehakt of een frisse wortel-witlofsalade.

Deel dit artikel:

Ereaders