Zelf vetbollen en een taart maken voor de vogels in je tuin

Zelf vetbollen en een taart maken voor de vogels in je tuin

Nu het kweken van je eigen groente en fruit op een laag pitje staat, dachten we dat het misschien wel leuk is om voedsel voor de vogels te maken. Tijdens de koude wintermaanden hebben zij moeite om genoeg voedsel te vinden en daarom helpen wij ze een handje met zelfgemaakte vetbollen en een vogeltaart!

Vetbollen maken in drie stappen

Stap 1: Koop in de supermarkt een blok frituurvet (geen vloeibaar vet) en ga naar de dierenwinkel voor een goed zadenmengsel. Vogels houden bijvoorbeeld van pinda’s, zonnebloempitten, mais en kleine zaden.

Stap 2: Zorg dat je net zoveel vet als zadenmengsel klaar hebt liggen. Doe het frituurvet in de pan en laat dit smelten. Wanneer het vet goed gesmolten is voeg je het zadenmengsel toe en roer je dit goed door elkaar. Let op: het vet hoeft niet te heet te worden en al helemaal niet te koken.

Stap 3: Giet het warme vet met zadenmengsel in een vorm. Een oud drinkglas, blikje, bloempot of zelfs een leeg melkpak kun je hier heel goed voor gebruiken. Gebruik geen plastic voorwerp, want dit zal gaan smelten. Hang een stevige kantoenen draad in het vet voordat je hem laat stollen. Hierdoor kun je de vetbol goed ophangen. Extra tip: Knoop aan het einde van het touw een spijker of een stokje zodat de draad minder makkelijk uit de bol schiet als je hem ophangt.

Wanneer het vet is uitgehard kun je de bol in je tuin hangen en genieten van de vogels die erop af komen.

Vogeltaart maken in drie stappen

Stap 1: Koop in de supermarkt een kilo plantaardig frituurvet, zonnebloempitten, pindanoten, vogelzaad, dennenappels, rozijnen, olie en raffia. Als je niet alles in de supermarkt kunt vinden, ga je naar een dierenwinkel.

Stap 2: Deze taart bouw je laag voor laag op. Begin met een laag pindanoten op de bodem van je bakvorm. Giet hier een deel gesmolten vet overheen. Laat deze eerste laag opstijgen in de koelkast. Dan is het tijd voor de tweede laag. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld de zonnebloempitten. Giet hier weer een gedeelte van het gesmolten vet overheen en laat het in zijn geheel weer opstijven. Je kunt de taart natuurlijk zo groot en divers maken als je wil.

Stap 3: Als alle lagen klaar zijn, bind je ze samen met raffia en plaats je de taart ergens in de tuin. Let erop dat je de vogeltaart hoog genoeg plaatst, zodat de katten er niet bij kunnen.


Deel dit artikel:

Tuin