In gesprek met Jorien van EU-Schoolfruit

Slechts 2% van de Nederlandse kinderen eet genoeg groente. De organisatie van EU-Schoolfruit vindt dit te weinig. Zij willen met hun project ervoor zorgen dat dit probleem ook op scholen wordt aangepakt. Vanaf 7 november ontvangen daarom 2580 basisscholen en 75 middelbare scholen 20 weken lang drie verschillende soorten fruit of groente per week. Met dit initiatief wil EU-Schoolfruit kinderen stimuleren om meer fruit en groente te eten. Mijn Keukentuintje gaat in gesprek met Jorien van Lambalgen, projectmedewerker van EU-Schoolfruit.


Hoe zijn jullie op het idee gekomen om dit project te starten?

“EU-Schoolfruit is voortgekomen uit SchoolGruiten. Op een SchoolGruit school wordt op minimaal twee dagen per week groente en fruit (gruiten) gegeten in de ochtendpauze. Kinderen eten gemiddeld slechts 81 gram fruit en 82 gram groente per dag, terwijl 200 gram de geadviseerde hoeveelheid is. Wij geloven in het gezegde ‘Jong geleerd is oud gedaan’ en zijn ervan overtuigd dat dit project bijdraagt aan de gezondheid van kinderen en hopelijk later dus ook aan de gezondheid van jongeren en volwassenen.”


Waarom is het zo belangrijk dat kinderen meer fruit en groente leren eten?

“Het is gezond! Op dit moment is één op de zeven kinderen te zwaar. Het eten van fruit en groente zorgt voor een verzadigd gevoel en leveren veel belangrijke voedingsstoffen en relatief weinig calorieën. Als kinderen meekrijgen dat fruit en groente lekker zijn als tussendoortje, kan dit helpen om minder te snoepen en te snacken.”


Wat bieden jullie basisscholen?

“Naast het feit dat het natuurlijk gezond is, leren de kinderen veel over verschillende fruitsoorten. De basisscholen krijgen niet alleen fruit en groente opgestuurd, maar ook een startpakket met een lesboekje, educatieve poster en kalender. Gedurende het schooljaar kunnen ze ook nog een stappenplan, ouderbrochure en diploma aanvragen. Daarnaast zijn er gratis digibordlessen beschikbaar waarmee de leraren filmpjes aan de kinderen kunnen laten zien en quizzen kunnen doen met weetjes over groente en fruit. Bijvoorbeeld: welke groenten kunnen in ons eigen land gekweekt worden? En welke groenten worden in kassen verbouwd? De kinderen leren tijdens ons schoolproject veel over verschillende fruit- en groentesoorten.”


Kun je een paar onderwerpen noemen die tijdens de les aan bod komen?

“Er zijn lessen waarin kinderen blind verschillende soorten fruit en groente kunnen proeven. Ze beginnen met het ‘bekendere’ fruit, zoals appel, peer en banaan. Hogere groepen proberen vijgen, papaja en lychee. Dezelfde lessen worden ook met groente en verse sappen gegeven. Hiermee kunnen de kinderen hun smaak ontwikkelen en leren ze ook dat ze soms niet alles in een keer lusten, maar dat ze het een paar keer moeten proberen. Ook laten we de leerlingen verschillende soorten appels proeven. Hierdoor leren ze dat niet iedere appel hetzelfde smaakt en weten ze welke zijzelf het lekkerst vinden.”


Jullie zeggen dat een school waar veel fruit wordt gegeten, beter presteert. Waar komt dat door?

“Als kinderen genoeg fruit en groente eten, hebben ze een betere weerstand en worden ze minder snel ziek of verkouden. Leerlingen voelen zich fitter en zitten lekkerder in hun vel. Daardoor leren ze makkelijker.”


Hoe kun je als school ervoor zorgen dat ook ouders meewerken aan het EU-Schoolfruit project?

“Een goede communicatie naar de ouders toe is belangrijks. Allereerst vertel je waarom de school deelneemt aan dit project en wat dit voor de ouders betekent. Maak heldere regels die duidelijk worden gemaakt via de nieuwsbrieven van de school, de website en de schoolgids. Hierin staat bijvoorbeeld dat ouders zich kunnen opgeven als schilouder, maar ook staan hier ideeën voor gezonde traktaties in. Daarnaast is het belangrijk de ouders te stimuleren om, ook op de dagen dat de leerlingen geen gratis fruit ontvangen, ze hun kinderen wel fruit en groente meegeven. Zo kunnen de ouders zich samen met de school inzetten voor het eten van meer fruit en groente.”


Wat is het effect van het project EU-Schoolfruit?

“Leerlingen die naar een school gaan met een goed schoolfruitbeleid, kiezen thuis ook vaker voor fruit of groente als tussendoortje. Ook eten zij meer fruit en groente dan voorheen. En daar doen we het voor!”

Kijk voor meer informatie op: www.euschoolfruit.nl

Deel dit artikel:

Ereaders