Champignon
Champignons zijn een paar honderd jaar geleden per toeval ontdekt, groeiend op afval van meloenen en bladeren. Veel later werden er pas eetbare champignons gekweekt. Inmiddels kennen we bijna 3000 soorten paddenstoelen en champignons. Voorbeelden van eetbare paddenstoelen zijn truffel, witte champignon, eekhoorntjesbrood en oesterzwammen. Vooral in de zuidelijke provincies van Nederland worden op grote schaal champignons geteeld, meestal in champignoncellen.
Bepaalde soorten champignons worden gebruikt in de medische wereld. Van ‘judas oren’ zeggen ze dat ze bloedklonters helpen voorkomen en ‘stinkzwammen’ helpen tegen een hoge bloeddruk en het verlagen van cholesterol.
In de tuin
Hoewel de meeste champignons gekweekt worden in speciale cellen op een speciaal samengestelde voedingsbodem, is het ook mogelijk zelf champignons te kweken. Dit doe je bijvoorbeeld met zogenaamde champignonpakketten waarmee je alles kant en klaar bij de hand hebt. Maar, het is ook een leuke uitdaging het helemaal zelf te proberen.
Wat je sowieso nodig hebt is een geventileerde kelder of een andere donkere plaats. Champignons hebben namelijk duisternis nodig om te kunnen kiemen en groeien. Voordat je kan beginnen met de teelt is er wel wat voorbereiding nodig. Als ondergrond gebruik je stalstro dat je eerst vijf dagen vochtig houdt en geregeld omkeert. Zodra het stro bruin en verkruimeld is en er geen ammoniakgeur meer vanaf komt, is de compost klaar om te gebruiken. Leg de compost in emmers of bakken en plant er blokjes of korrels mycelium in. Deze koop je bij de speciaalzaak.
Oogsten
Na ongeveer twee weken ontstaat er een knopje en ongeveer vier weken later zie je de eerste champignons ontstaan. Zes weken na het ‘zaaien’ kun je oogsten door met een draaibeweging de champignons te plukken.
In de keuken
Het gebruik van eetbare champignons in de keuken lijkt eindloos. Je kunt ze zowel rauw, gebakken, gekookt of gefrituurd eten. Van champignons kun je heerlijke soepen en sauzen maken. Ook is het een lekkere toevoeging aan andere groenten. Champignons kun je ook prima roerbakken met een beetje knoflook en peterselie of toevoegen aan een omelet, een pasta of lasagne. Of vul champignons eens met bijvoorbeeld ham en/of kaas.
Bewaren
Gebruik champignons het liefst zo vers mogelijk, want ze zijn maar enkele dagen houdbaar in de koelkast. Leg champignons niet naast fruit, doe je dit wel dan verouderen ze sneller.
Champignon tips
- Er zijn verschillende soorten eetbare champignons en paddenstoelen die je zelf kunt kweken. Iedere soort heeft een iets andere samenstelling van compost nodig. Laat je hierover goed informeren voordat je begint.
- Om te voorkomen dat de champignons zich volzuigen, kun je ze het beste droog schoonmaken met bijvoorbeeld een borsteltje.
- Hoewel je champignons rauw kunt eten, raadt het Voedingscentrum dit af vanwege de mogelijk kankerverwekkende stof agaritine in champignons.
Deel deze pagina