Cranberry
Cranberry’s komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In Nederland kennen we cranberry’s ook onder de naam veenbes. Ze groeien vooral op Terschelling. Cranberry’s hebben een lichtrode tot donkerrode kleur en zijn ovaal van vorm.
Cranberry’s zijn erg gezond. Ze zitten vol vitamine C en bevatten veel antioxidanten. Ook helpen ze bij maagzweren, ze verlagen het cholesterol en ze worden aangeraden bij Alzheimer en andere ouderdomsziekten. Daarnaast werken cranberry’s preventief tegen infecties in de blaas en urinewegen, en zorgen ze voor een betere doorbloeding.
Overmatig cranberrysap drinken kan bij gevoelige mensen meer kans op nierstenen geven.
Cranberry in de tuin
Cranberrystruiken staan het liefst in zure, humusrijke en vochtige grond. Wanneer je zorgt voor zo’n plekje in jouw tuin zal de struik goed groeien en heeft hij nauwelijks last van ziekten of plagen. Voor een grote oogst, plant je meerdere struikjes op een rij met ertussen telkens een afstand van zo’n tien centimeter. De wortels van de struik groeien zeer ondiep, denk hieraan bij het verwijderen van onkruid.
Cranberry’s zijn winterhard en hebben geen meststoffen nodig om te groeien. Geef ze wel voldoende water, ook in de winter. In het voorjaar kun je de plant snoeien, dit bevordert de groei van de plant en de bessenproductie.
Oogsten
De cranberry’s worden eerst lichtgeel en zijn rijp wanneer ze glanzend rood zijn. De oogst is best wel een werkje aangezien je de besjes meestal één voor één moet plukken.
Cranberry in de keuken
Cranberry’s staan bekend om hun zure smaak. Ze worden meestal niet vers gegeten, maar eerst gekookt of gedroogd. Was de bessen en kook ze vervolgens tien minuten in een beetje water met suiker tot ze kapot springen.
Van gekookte cranberry’s maak je bijvoorbeeld jam of cranberrysap. Ook kun je ze gekookt heel goed verwerken in een compote, als vulling van flensjes of gebak. Ze zijn ook heerlijk als toevoeging aan een saus voor bij vleesgerechten.
Bewaren
Verse cranberry’s bewaar je maximaal twee dagen in de koelkast. Verpakt in een plastic zak zijn ze zo’n twee weken houdbaar in de koelkast. Zowel vers als gekookt kun je ze tot een jaar in de diepvries bewaren.
Cranberry tips
- Strooi rond de cranberrystruik wat houtzaagsel om onkruid te voorkomen.
- De mooie glanzende cranberry’s zijn een plaatje in je tuin. Ze zijn dan ook erg aantrekkelijk voor vogels. Span bij voorkeur een net over de struiken zodat vogels de bessen niet kunnen opeten.
- Wanneer je de cranberry’s droogt, kun je ze langer bewaren en hebben ze een zoetere smaak. Gedroogde cranberry’s smaken erg goed in een frisse salade of door de muesli.
Deel deze pagina