Mmmm…mosselen!

Mmmm…mosselen!

Er zit weer een ‘r’ in de maand en dat is voor veel mensen het begin van het mosselseizoen. Officieel zijn de eerste Nederlandse mosselen al verkrijgbaar vanaf juli, maar het najaar is een heel goed moment om zelf te kokkerellen met mosselen. Ze zijn lekker en gezond, en smaken heerlijk in combinatie met groente, fruit en kruiden. Mijn Keukentuintje helpt je graag aan wat inspiratie!

Mosselen bevatten veel eiwitten, mineralen, ijzer en vitaminen. Het weinige vet dat een mossel bevat is onverzadigd waardoor dit schelpdiertje uit zichzelf al bijdraagt aan een gezonde maaltijd.
Klassiek gekookte mosselen kook je het beste in een grote lage pan met een dunne bodem. Hierdoor worden ze snel gaar en hebben ze de ruimte om open te gaan. Voeg prei, uien, bladselderij en laurier toe om de smaak van de mosselen nog beter tot zijn recht te laten komen. Knoflook en wortel smaakt hier trouwens ook heel goed bij.


Kruidige mosselen en groenten

Mosselen worden vaak geserveerd met frietjes, brood of pasta, maar je kunt er ook een lekkere (maaltijd)salades mee bereiden. Combineer bijvoorbeeld eens mosselen met spinazie, venkel, witte ui en tomaat! Ook in een stamppot doen mosselen het goed, bijvoorbeeld in een lekkere herfst-stamppot met kropsla, gebakken mosselen en tomaatjes.

Gebruik kruiden die je zelf lekker vindt om je mosselgerecht mee op smaak te brengen. Kruiden die goed combineren met mosselen zijn tijm, peterselie, peper, dille, mosterd en kervel. De kunst zit hem in het gebruiken van de juiste hoeveelheid van elk kruid. Dat is een kwestie van experimenteren. Probeer het eens bij deze gemarineerde mosselen of een mosselgratin.


Mosselen en fruit

Wat veel mensen niet weten, is dat sommige soorten fruit ook heel goed samengaan met mosselen. Denk bijvoorbeeld aan bessen, pompoen, appels, citroenen en andere citrusvruchten. Vooral citroensap vind je vaak terug in mosselrecepten. Een goed voorbeeldrecept waarin je fruit met mosselen combineert zijn mosselen met spitskool, veenbessen, appel en mosterd. Probeer jij het uit?

Heb je mosselen over? Kook ze, haal ze uit de schelp en vries ze in. Dan kun je er later nog eens smakelijk van genieten!


Deel dit artikel:

Boeken