Tips tegen keukenstress!

Tips tegen keukenstress!

De feestdagen staan weer voor de deur! Dit betekent dat het huis versierd mag worden en dat we in de keuken extra uitpakken met speciale gerechten. Tijdens de feestdagen komt de chefkok in ons naar boven, maar helaas gaat dit vaak gepaard met de nodige keukenstress. Want iets speciaals koken voor je hele familie doe je niet elke week én met de feestdagen wil je dat het extra lekker is. Daarom helpen wij jou een handje met onze tips tegen keukenstress!


Een goede voorbereiding is het halve werk

  1. Zorg dat alle houdbare boodschappen op tijd in huis zijn, zodat je op de dag zelf niet nog de hele winkel hoeft door te gaan.
  2. Maak een doordachte planning. Er zijn voldoende dingen die je een dag van tevoren al kunt klaarmaken, denk aan: soepen, dressings en marinades.
  3. Zorg voor een goede mise-en-place. Snijd ter voorbereiding alle groenten, kruiden en fruit en bewaar dit in luchtdichte bakken. Misschien kun je de groenten zelfs al blancheren, zodat ze ’s avonds alleen nog maar gestoofd hoeven te worden.
  4. Maak een lijstje met ingrediënten die je per gang nodig hebt. Zo vergeet je die fijngehakte munt niet over je dessert te strooien, die achter in de koelkast ligt.
  5. Denk goed na over je gerechten; zorg dat er niet teveel tegelijktijdig in de oven moet. Stem je menu hierop af.
  6. Serveer je eten op warme borden. Borden voorverwarmen kan in de magnetron (borden eerst nat maken), in de oven of in een gootsteen vol heet water.

Houd het simpel

Je bent geen sterrenchef en dat verwachten mensen ook niet van je. Maak het jezelf dus niet te moeilijk door urenlang bezig te zijn met zes verschillende sausjes waar je slechts een druppel van nodig hebt. Ook zijn er geen acht gangen nodig om een feestmaal te doen slagen. Focus je op slechts een paar geweldige gerechten en geef deze jouw volle aandacht. Dat zal iedereen proeven!


Deel dit artikel:

Boeken