In gesprek met Martin Brekelmans

Martin Brekelmans

Martin Brekelmans is chef-kok en eigenaar van restaurant Pollevie in Den Bosch. Dit restaurant staat bekend om de manier waarop ze met groenten werken. In juni (2017) werden zij daarom beloond met de award: Het beste groenterestaurant van Nederland! Mijn keukentuintje ging in gesprek met deze groenteliefhebber.


Hoe voelt het om deze award te ontvangen?

“Het is een hartstikke mooi compliment én het komt precies op het moment dat we tien jaar bestaan. Onze kaart is voor eenderde vegetarisch. We houden ook van vlees en vis, maar verse groenten krijgen bij ons de hoofdrol. Het is leuk om te zien dat dit gewaardeerd wordt en dat we hier nu erkenning voor krijgen.”


Waarom zijn groenten zo’n belangrijke inspiratiebron voor jou?

“Ik vind dat iedereen gezond moet eten. Dat is belangrijk. Ook zie je dat de behoeftes van de mens verschuiven. We hebben niet meer elke dag vlees nodig en we willen meer divers eten. Mijn favoriete gerecht van dit moment is bijvoorbeeld de paddenstoel op verschillende wijze. Een crème van paddenstoelen, gecombineerd met krokante en gemarineerde paddenstoelen. Dit leg ik samen op een bord met groene asperges en gerookte paling; het is een heerlijk gerecht!”


Is er veel veranderd in het restaurant in de tien jaar dat jullie nu bestaan?

“Ja, we hebben een heel proces doorgemaakt. In december 2015 zijn we verhuisd van centrum Den Bosch naar een oud industriegebouw in Den Bosch. We zijn van een oud hippie café veranderd in een middenklasse restaurant.”


Hoe belangrijk zijn streekproducten voor jou?

“Belangrijk, maar de smaak van een product is nog belangrijker. Een product kan wel uit de omgeving komen, maar de kwaliteit gaat boven alles. Dit geldt voor zowel onze groenten als voor ons vlees en onze vis.”


Kweek je ook zelf groenten, kruiden en/of fruit?

“Dat zou ik graag willen, maar hier heb ik helaas geen tijd voor. Bovendien ben ik kok en geen tuinier. De omstandigheden in een stad zijn ook niet optimaal. Als ik het doe, wil ik het ook goed doen en dat betekent niet in een kleine bak een moestuin houden.”


Wat zou je nog willen bereiken met Pollevie?

“Met het behalen van de award hebben we een mooie mijlpaal bereikt. Onze huidige visie wil ik verder doorzetten. We werken al tien jaar met groenten in de hoofdrol, dit zorgt voor een extra beleving. Ik ben blij met de goedlopende zaak die ik heb en de gasten die naar ons terugkomen.”


Deel dit artikel:

Tuin