Eet eens iets anders: schorseneren
We zijn ze met z’n allen massaal vergeten: de schorseneren! Een vergeten groente, die zeker meer aandacht verdient dan hij krijgt. De schorseneer was een populaire groente in de oorlogstijd. De smaak doet je denken aan asperges, maar de prijs is een stuk aantrekkelijker. Daarom worden ze nu nog wel eens armeluisasperges genoemd. Maar de schorseneer is veel meer dan dat. Met zijn zoete smaak is hij heel goed te combineren met allerlei lekkere ingrediënten in jouw keuken!
Schorseneer is een typische seizoensgroente. Hij is verkrijgbaar in de herfst en in de winter. Hij ziet er misschien op het eerste gezicht niet heel aantrekkelijk uit, maar wanneer je de moeite neemt om de bruine en plakkerige wortels schoon te maken komt er een heerlijke groente tevoorschijn. De smaak is mild, boterzacht en zelfs zoet. Bovendien zijn schorseneren erg gezond. Buiten de vitamines bevatten ze ook veel ijzer en koolhydraten in de vorm van insuline. Ze zijn dus erg geschikt voor diabetici.
De meest bekende manier waarop schorseneren gegeten worden, is met bechamelsaus. Schil de schorseneren met een dunschiller en kook ze in 10-15 minuten gaar. Giet er bechamelsaus overheen en de schorseneer heeft niets meer nodig. Ook kun je ze net als asperges goed eten met een gekookt ei, boter en ham.
Variëren met schorseneren
Met schorseneren kun je heel goed variëren. Maak bijvoorbeeld eens een puree van schorseneer in plaats van aardappel of stoof ze voor het behoud van smaak en vitamines. Je kunt schorseneren ook in de oven bereiden, bijvoorbeeld heerlijk gegratineerd met een laagje licht pittige kaas. Of rooster ze in een grillpan. Meer dan olijfolie, peper en zout heb je niet nodig!
Erg handig van schorseneren is dat je ze ook heel goed kunt bewaren. In de koelkast kan je onbewerkte schorseneren een week bewaren. Op een koele, droge plaats in een stevige papieren zak kunnen ze wekenlang goed blijven.
Schorseneertips:
- Let bij het kopen van schorseneren erop dat ze stevig zijn en kies voor ongeveer dezelfde diktes. Hierdoor maak je het jezelf makkelijk bij het koken.
- Doe bij het schillen van schorseneren handschoenen aan. Vul een ruime bak met water en voeg een scheutje citroensap toe om het verkleuren tegen te gaan. Snijd de kontjes van de schorseneren af en leg ze in de bak water. Haal met een dunschiller de schil eraf en doe ze meteen in een pan.
Deel dit artikel: