Avocado
Avocado’s groeien aan bomen en zijn oorspronkelijk afkomstig uit Centraal-Amerika. Ze behoren tot de laurierfamilie en vooral Mexico staat bekend om de teelt van avocado’s. Er bestaan wel vierhonderd geteelde vormen, al zijn er in Nederland maar zo’n vier soorten verkrijgbaar. De Fuerte, de Ettinger, de Hass en de Nabal. Deze verschillen in vorm en kleur. Zo heb je peervormige en meer ronde avocado’s met een heldergroene tot bruinachtige schil. Avocado staat bekend om zijn vette, gele vruchtvlees en is nootachtig van smaak. Hij bevat veel olie, mineralen, vezels en proteïnes en zou een gunstige invloed hebben op het cholesterolgehalte en bloedvaten.
Avocado in de tuin
De avocadoplant heeft nogal wat ruimte nodig. Maar, aangezien de plant het beste groeit bij warme temperaturen zul je hier in Nederland niet zo’n hele grote boom krijgen. Je kunt een grote avocadopit het beste binnen (als kamerplant) kweken, in de zomer kan hij naar buiten. Gewone potgrond voldoet al om tot kieming en groei te komen. Maak de pit van te voren goed schoon en houdt hem de eerste paar dagen onder water in bijvoorbeeld een afgesloten jampotje. Daarna is de pit klaar om in de grond te stoppen, doe dit met de punt omhoog, zodat de pit nog boven de grond uitsteekt. Hou de eerste paar dagen de grond goed vochtig om de overstap van water naar potgrond gemakkelijker te maken.
De plant heeft nu wel een goede luchtvochtigheid nodig, omdat de bladranden anders bruin worden. Ook is het belangrijk voldoende water te geven, maar zorg er voor dat het water niet blijft staan anders ontstaat er wortelrot.
Oogsten
Zodra de vruchten aan de plant groot genoeg zijn, kun je ze oogsten.
Avocado in de keuken
Een avocado eet je bij voorkeur rauw, want als je avocadovlees verhit wordt de smaak bitter. Vooral in de Mexicaanse keuken vind je veel avocado’s terug. Avocado is het basisingrediënt voor guacamole. Ook wordt de vrucht veel toegevoegd aan vlees- en visgerechten, en verwerkt in zoete desserts. Verder kun je avocado’s als ingrediënt voor zowel groente- als fruitsalades gebruiken of gepureerd in soepen verwerken.
Bewaren
Bewaar avocado’s niet in de koelkast. Op een droge en koele plek tot 15 graden, blijven ze tot ongeveer zes dagen goed.
Avocado tips
- Na een paar weken zul je zien dat de pit afvalt. Verwijder de pit niet, want de jonge plant zal er nog de nodige voeding uittrekken.
- Belangrijk om te weten is dat je de vrucht het beste net voor gebruik pas kunt aansnijden omdat hij snel bruin wordt. De bruine verkleuring kun je tegengaan door hem te besprenkelen met een beetje citroensap.
- Zelf guacamole maken? Pureer het vruchtvlees van avocado en meng het met knoflook, cayennepeper en citroensap.
Deel deze pagina